0:00

Bibliotecarii din Chişinău şi Piatra Neamţ, la sfat: “Sângele apă nu se face…”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Duminică, la Biblioteca judeţeană “G. T. Kirileanu”, a avut loc o întâlnire a delegaţiei culturale a Republicii Moldova, prezentă la Piatra Neamţ pentru finala concursului literar “La izvoarele înţelepciunii”, cu bibliotecarii nemţeni şi cu alţi invitaţi. Au participat Claudia Balaban, director general al Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău, Adrian Ghicov, consultant responsabil de limba şi literatura română în cadrul Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, Victoria Tomuz, şefa redacţiei Emisiuni pentru copii şi adolescenţi – Teleradio Moldova, alţi profesori şi specialişti în domeniu. Din partea gazdelor au participat inspectorii şcolari prof. dr. Gheorghe Brânzei (limba şi literatura română), Eugen Dinu Vasiliu (ştiinţe socio-umane), Constantin Bostan, (încă) directorul instituţiei, discuţiile fiind moderate de un invitat de onoare, prof. dr. Nicolae Scurtu, reputat istoric literar din Bucureşti, fiu al meleagului nemţean.

“Trecerea la grafia latină a fost, pentru noi cei din stânga Prutului, o mare sărbătoare. De aceea, prin iniţierea acestui concurs imediat după 1989 ne-am dorit, de la început, ca el să fie nu numai o lecţie de literatură ci şi una de istorie, de cultură generală. Prin acest concurs i-am învăţat pe copiii noştri să se apropie de literatura română, să fie preocupaţi de ea. Iar acest lucru se vede acum: elevii noştri vorbesc corect româneşte, nu mai au acel accent supărător în vorbire, accent care-i distingea de colegii lor de peste Prut. Îmi amintesc că atunci când am trecut de la numele «Puşkin» (pe care l-a purtat biblioteca până în 1990) la “Ion Creangă”, am fost acuzaţi că suntem trădători. Dar noi ne-am continuat activitatea fără să ţinem seamă de aceste răutăţi”, a spus directoarea Bibliotecii pentru copii «Ion Creangă» din Chişinău.

Inspectorul şcolar, prof. dr. Gheorghe Brânzei a completat: “Activitatea profesorului de limba română nu poate fi separată de cea a bibliotecarului. Numai în uniune cei doi pot face ceva ca să readucă această carte în mâna copilului şi pentru a reaşeza actul lecturii acolo unde trebuie să fie. În 2011, judeţul Neamţ era gazdă a Olimpiadei internaţionale de limba română. Delegaţia de elevi din Republica Moldova a fost numeroasă nu numai ca număr, ci şi prin numărul de premii obţinute. Atunci s-au stabilit legături de prietenie între elevi, prietenii care durează şi azi. Am avut curiozitatea să consult programele de limba şi literatura română din Moldova şi am observat că sunt multe similitudini cu cele ale noastre. Aş mai adăuga doar un singur lucru: judeţul Neamţ a avut clase compacte de elevi proveniţi din Republica Moldova. Cu câţiva ani în urmă, două eleve de la Târgu Neamţ, provenite din Moldova, au participat ca reprezentante ale Românei la Olimpiada internaţională de limba română”. În finalul discuţiilor, unul din oaspeţi, inspector şcolar în Moldova, a tras şi concluzia necesară acestui dialog: “Sângele apă nu se face”.

Elevii participanţi la faza finală a concursului literar „La izvoarele înţelepciunii” (ed. a XXIII-a), organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău şi Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” au primit premii, s-au plimbat cu telegondola, au vizitat ieri mănăstirile din judeţ, astăzi se vor opri la Casa Memorială “Ion Creangă” şi Cetatea Neamţ, apoi vor pleca spre casă.

 Bibliotecarii din Chişinău şi Piatra Neamţ, la sfat: “Sângele apă nu se face…”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bibliotecarii din Chişinău şi Piatra Neamţ, la sfat: “Sângele apă nu se face…”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nicolae SAVA

Articolul precedentSteaua-Ceahlăul în prima etapă
Articolul următorBacalaureatul, între chiote de bucurie şi lacrimi