0:00

Bani nerambursabili pentru cultură, religie, învățământ: Camera de Comerţ face și proiecte, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Banii de la Consiliul Județean Neamţ pentru proiecte adresate organizațiilor non-guvernamentale reprezintă un adevărat magnet. An de an, tot mai multe organizații depun proiecte, unele foarte interesante, altele mai puțin, important este că există preocupare și că respectivii bani sunt un adevărat balon de oxigen pentru cei care chiar doresc să facă treabă. La fel de adevărat este că există și un soi de abonamente la acești bani, cu proiecte făcute la limita ridicolului, dar care treceau pentru că așa era ordinul de la… partid. Anul acesta, sesiunea pentru depunerea proiectelor s-a încheiat deja și trebuie să înceapă lucrările comisiei de evaluare. Credem, întrucât este vorba despre bani publici, că este interesant să prezentăm cine sunt organizațiile/persoanele care au depus proiecte. Trebuie să mai precizăm că există mai multe domenii distincte pentru care se pot depune proiecte: cultură, religie, învățământ, social, sport.  Pentru primul domeniu, respectiv ”Cultură, religie, învățământ” au fost depuse 24 de proiecte.

1. Constantin Munteanu – Piatra Neamţ pentru lucrarea “Comedia contemporană”.

2. Asociaţia Culturală Conta – Piatra Neamţ pentru “Realizare şi editare revista “CONTA”.

3. Uniunea Artiştilor Plastici – filiala Neamţ, pentru a reliza proiectul “Arta plastică nemţeană 2013”.

4. Asociaţia Culturală ARTE.RO – Piatra Neamţ, care propune proiectul “Arte vizuale nemţene în circuit European – 2013 – dezvoltare personală prin mentorat artistic şi estetic”.

5. Asociaţia Social Umanitară Sf Ioan de la Neamţ – Agapia, care își propune să promoveze proiectul  “Dăruind vei dobândi”.

6. Asociaţia Învăţătorilor din Judeţul Neamţ – Piatra Neamţ vrea să organizeze o  tabăra de vară a asociaţiei învăţătorilor.

7. Asociaţia În munţii Neamţului – Piatra Neamţ vrea să ofere “O şansă tinerilor talentaţi” și a propus un proiect cu acest titlu.

8. Asociaţia Future – Piatra Neamţ         își propune să facă cunoscuți “Micii artişti nemţeni”.

9. Fundaţia culturală G. T. Kirileanu – Piatra Neamţ a cerut fonduri pentru “Întocmirea şi editarea cărţii în două volume G. T. Kirileanu, jurnal şi epistolar (1872-1922) vol. I +vol 2”, lucrare de restituire absolut necesară culturii nemțene.

10. Asociaţia meşteşugarilor Nemţeanca – Târgu Neamţ vrea fonduri pentru editarea lucrării “Costumul popular nemţean – diversitate în imagini”.

11. Fundaţia culturală Ion Creangă – Târgu Neamţ propune proiectul “Stejarii Cetăţii Neamţ”.

12. Asociaţia filateliştilor Piatra Neamţ dorește să fie selectat proiectul “Pelerin în judeţul Neamţ”.

13. Asociaţia Pro Grinţieş pornește “Pe urmele plăieşilor şi haiducilor”, într-un proiect  care se anunță interesant.

14. Asociaţia Teatrul Folcloric din România şi Republica Moldova – Piatra Neamţ  încearcă să reînvie “Plutăritul pe Bistriţa”.

15. Asociaţia Recunostinţă, Adevăr, Dăruire şi Alinare – Piatra Neamț vrea să organizeze ”Zilele poeziei de la Vaduri – Ediţia a II-a”

16. Fundaţia Vorel – Piatra Neamţ își propune să organizeze “Bienala Naţională de artă plastică „Lascăr Vorel” – Piatra Neamţ, ediţia a XIII-a 2013 și, pentru o parte din finanțare, a depus un proiect la Consiliul Județean.

17. Asociaţia Naţională a surzilor din România – filiala surzilor Neamţ își propune să folosească fondurile pentru organizarea        “Festivalului Naţional surzii creatori de frumos”.

18. Asociaţia AAA Centrul Regional de Educaţie estetică “Autoportet 24 – vine cu proiectul  ”Artişti care au fost, artişti care mai sunt”.

19. Asociaţia Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţ – Târgu Neamţ încearcă să se califice la finanțare cu proiectul  “Meşteşugurile – Tradiţie şi artă nemţeană”.

20. Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, “ Conferinţa Afaceri.ro”.

21. Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, “Târgul de carte Libris Neamţ 2013 – ediţia a III-a”.

22. Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, „Cultură, cunoaştere, prosperitate”.

23. Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, “Editarea publicaţiei anuale – Starea Judeţului Neamţ 2013”.

24. Asociatia tinerilor romaşcani de promovare a drepturilor omului ”MIRON COSTIN”- Roman caută “Cel mai bun antreprenor în domeniul construcţiilor prin educaţia tinerilor în sprijinul cunoaşterii” și spreră să convingă comisia că proiectul merită să se califice.

Oferta pentru Consiliul Județean Neamţ pare să fie bogată, rămâne să vedem cine și la ce valori se califică.

(V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentMonumente de patrimoniu naţional: Cetatea Neamţ
Articolul următorExtraordinară la CJ Neamț