0:00

BĂ SE FACE REFERENDUM!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Președintele Traian Băsescu a declanșat procedura legală pentru un nou referendum. Șeful statului a declarat că a avut această iniţiativă pentru că actuala comisie de revizuire a Constituției refuză să introducă în legea fundamentală rezultatele referendumului din 2009. În judeţul Neamţ, părerile sunt împărţite. Politicienii sunt de o parte sau de alta, în funcţie de sigla sub care activează. Primarii, la fel, neuitând că au nevoie de fonduri, că poate fi în joc o viitoare rectificare, care să-i ajute să mai acopere nişte găuri bugetare. Iar oamenii numiţi de rând, adică cetăţenii care sunt chemaţi să răspundă din nou la întrebări la care au răspuns deja în 2009 au păreri formate în funcţie de dimensiunea portofelului propriu după plata facturilor şi a celor necesare zi de zi. Dincolo de acestea, o iniţiativă care poate transforma vara 2013 într-una extrem de fierbinte din punct de vedere politic. (Ceahlăul)

“Preşedintele a intrat în joc”

Ca de obicei, părerile sunt împărțite. Parlamentarii au propriile opinii, ghidate de apartenența politică, primarii, autoritățile locale și oamenii de rând chiar, în funcție fie de opiniile politice, fie de nivelul de trai simțit pe propria piele, zi de zi. Întrebat despre ideea de organizare a unui nou referendum, președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, a preferat să se abțină de la comentarii. Alte oficialități au fost însă mai comunicative.

”Președintele a intrat în joc. După părerea mea a întârziat, se aruncă pe piață în momentul în care nu se mai poate face nimic în problema referendumului. Dar are soluții, are prieteni care îl ajută, o va face pe bani proprii, că la buget nu pres sunt bani pentru așa ceva. E un jucător bun. Oricum s-ar cheltui bani inutil și sunt convins că nu ar veni la vot 4,6 milioane de români. Scorul obținut la referendumul din 2009 a fost influențat indirect de alegerile prezidențiale, de alegerea președintelui”, a spus Ioan Munteanu, deputat USL.

”Relansarea temei referendumului ne arată lipsa de imaginație a președintelui Traian Băsescu. Este o diversiune care încearcă să distragă atenția de la o problemă personală a lui Traian Băsescu. Așteptăm publicarea datelor de la recensământ, pentru că e posibil să apară o surpriză, să constatăm că de fapt referendumul din 2012 a fost valid. Resuscitarea temei referendumului a fost doar un artificiu propagandistic”, a precizat şi Dorinel Ursărescu, deputat USL.

”Mă rog, e dreptul fiecăruia, inclusiv a președintelui să ceară referendum. Numai că e evident că o face cu tentă politică, nu se poate abține. O să vedem ce zic cetățenii. Eu am mare încredere în cetățeni și în decizia lor”, a precizat Eugen Țapu Nazare, senator USL.

”Din start ideea e absurdă. Să facem referendum la referendum… Astea sunt improvizații și discuții infantile și, în afară de asta, astea nu sunt prerogativele președintelui. Nu președintele declanșează referendumul. Eu cred că Traian Băsescu a vrut să se dea mare, văzând nivelul la care a ajuns Victor Ponta. Cred că a fost o improvizație această idee. În toate statele civilizate parlamentul este bicameral”, a menţionat Liviu Bumbu, senator UNPR.

”Eu nu cred că este o idee foarte bună și oricum nu ar trebui să vină din partea președintelui Băsescu atât timp cât anul trecut a primit câte un vot de neîncredere de la 7,4 milioane de români. Eu cred că dacă s-ar mai face un referendum ar trebui pusă și o a treia întrebare – dacă Băsescu trebuie să mai fie președinte – nu stă în picioare propunerea de organizare a referendumului”, a spus şi Cătălin Drăgușanu, deputat USL.

“În anul 2009, s-a organizat, la inițiativa Președintelui României un referendum de consultare a cetățenilor români privind constituirea unui Parlament monocameral și a unui număr de 300 de parlamentari. Participarea la acest referendum de interes național a fost consistentă, iar rezultatele au exprimat opțiunea românilor pentru un parlament unicameral, cu un număr de 300 de parlamentari. Referendumul a fost validat de Curtea Constituțională. Chiar dacă referendumul din anul 2009 are, din punct de vedere juridic numai un caracter consultativ, din punct de vedere politic, el exprimă o opțiune politică clară și neechivocă a cetățenilor pentru un parlament cu 300 de parlamentari. Valoarea politică a acestui referendum este neîndoielnică și, prin urmare, rezultatele lui trebuie luate în dezbaterea Comisiei Parlamentare de revizuire a Constituției. Cred că pe o asemenea bază de negociere, argumentele raționale, politice și juridice trebuie să primeze, să constituie o garanție reală pentru o Constituție mai bună care să corespundă dinamicii noilor realități din România de astăzi”, a declarat Marian Enache, deputat  UNPR.

“A fost doar un anunț”

”Suntem pregătiți, eu sunt pregătit pentru organizarea referendumului. Eu sunt de acord cu tot ceea ce a spus președintele Traian Băsescu. E obligația președintelui de a da o șansă democrației, deasupra intereselor politicienilor, în interesul celor 22 de milioane de români”, a declarat Gheorghe Ștefan, primar al municipiului Piatra Neamț

”Consider că e o cheltuială inutilă în sărăcia în care trăim. Noi nu avem ce să le dăm la oameni ca să se descurce și acum să cheltuim nu știu câte miliarde pentru organizarea unui referendum… Lumea e plictisită de atâtea alegeri, nici nu cred că ar mai veni la vot. Anul 2013 trebuia să fie liniștit din acest punct de vedere”, a menţionat Dan Manoliu, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

“A fost doar un anunț. Probabil se așteaptă și promulgarea legii referendumului, inclusiv forma finală de la comisia Constituției, apoi se vor lua decizii. Dincolo de anumite demersuri instituționale și politice, cred în interiorul meu că atunci când se face un referendum și se exprimă o voință a populației trebuie să se țină seama. Deocamdată e la un nivel de intenție. Inclusiv cei de la PSD au cerut diminuarea numărului de parlamentari la 300. Însă, trebuie făcută o analiză pe ce avantaje și dezavantaje ar aduce un Parlament Unicameral. Din ce știu eu, în Parlamentul Unicameral se face dezbatere dublă pe lege, cu o consultare atentă, iar decizia se ia după aceste două etape. Dacă se face și regionalizarea, Consiliile regionale vor asigura în plan teritorial o parte din atribuțiile Guvernului și Parlamentului. Se poate crea o paralelă între Consiliile regionale, Parlamentul Unicameral și Parlamentul European, unde ultimele două au atribuții în partea legislativă, iar Consiliul în cea executivă, dar și cu emiterea unor hotărâri în plan legislativ regional”, a spus Laurenţiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.

“O nouă invenție a lui Băsescu”

”Da. Trebuie făcut referendum din nou pentru micșorarea numărului de parlamentari. Sunt prea mulți care mănâncă pâinea noastră degeaba. Au salarii de 60 de milioane și nu au nicio responsabilitate. Și numărul consilierilor județeni și locali ar trebui redus. Dăm banii de pomană, are statul bani, dar nu pentru oamenii ca noi, ci pentru clasa politică” – Ion Rotaru, primar al comunei Alexandru cel Bun

”Asta e o mârșăvie, o mizerie. Profită că lumea are o oarecare doză de nemulțumire față de politicieni, îi cheamă să zică da și de fapt totul este populist. Au luat ăștia puterea dar tot Băsescu guvernează. Un nou referendum e o mare mizerie, e o speculație. Băsescu vrea să-și recâștige popularitatea cu mișcarea lui nouă și să mai câștige ceva imagine, nu că l-ar interesa de soarta poporului. Acum că PDL a murit trebuie să renască din cenușă. E populism curat după ce atâția ani a făcut jaf pe banul public. Fiecare merge pe interesul lui” – Vasile Iliuță, primar al comunei Borlești

„Referendumul este o nouă invenție a lui Băsescu. Pentru mine, țara nu are președinte, pentru că a pierdut la ultimul referendum. Banii necesari organizării unui nou referendum ar trebui să ajungă la comune, să se facă investiții. Pe mine m-a mâncat PDL-ul în frunte cu Băsescu, atât la nivel local, cât și județean. Mai are câteva zile la Cotroceni și pe urmă să ne lase” – Ioan Onisei, primar al comunei Păstrăveni.

„În calitate de cetățean al acestei țări accept un parlament bicameral care să aibă maximum 300 de membri. Se cheltuie foarte mulți bani cu întreținerea celor din parlament. Noi nu avem nici după ce bea apă, iar Senatul și Camera Deputaților au circa 600 de membri. Suntem prea săraci pentru un asemenea moft” – Petru Gherghel, primarul comunei Tupilați.

“Să facă borș. Toți sunt niște hoți”

”Ce referendum… eu am de muncit în grădină că mi-a stricat apa tot. Să facă borș. Toți sunt niște hoți. E nu mă duc la vot și nici n-am fost nici până acum. Ce dacă m-am dus la vot mi-a dat cineva pensie”, A.V., comuna Dobreni

”Ei, ba să facă referendum cu toate că am mai votat acum 4 ani același lucru. De ce nu s-a făcut până acum. Lasă să fie mai puțini, că noi abia ne descurcăm. Să mai facă și ei economie. Parcă ce fac acolo. Se plimbă cu mașini frumoase și cheltuie din banii statului”, M.M., muncitor, Piatra Neamț

”Să facă referendum, să fie mai puțini hoți acolo. Toși sunt o apă și un pământ. Până acum a furat și a jefuit poporul ăsta PDL-ul. Acum au venit ăștia să fure și ei în continuare. Toate se scumpesc, gaz, lumina și pensile noastre rămân la fel. Toți promit și nu se ţin de cuvant. Lasă să fie mai puțini parlamentari”, pensionar, Piatra Neamț

”Băsescu a terminat toate treburile și acum vrea iar referendum pentru reducerea numărului de parlamentari. Asta e o chestie propagandistică, fără a fi gândită. Dar cum vă puteți imagina că în fiecare an e normal să se organizeze alegeri, eventual de două ori pe an. Hai să fim serioși că nu s-a întâlnit hoțul cu prostul”, C.M., Piatra Neamț.

Aceleaşi teme de la referendumul din 2009

Referendumul a avut loc în România la 22 noiembrie 2009, în același timp cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Buletinele de vot cu cele două întrebări ale referendumului au fost tipărite în două culori diferite, buletinul de vot nr. 1 în culoarea negru, iar buletinul de vot nr. 2 în culoarea albastru. Cele două întrebări au fost: “Sunteți de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?” şi “Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?” Pentru a fi validat, era nevoie de prezența la urne a unui procent de 50%+1 din numărul de alegători. Autoritățile au anunțat că 50,16% din electorat și-au exprimat voturile ceea ce a determinat validarea referendumului. La întrebarea “Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?” numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul DA a fost de 6.740.213, reprezentând 77,78%. De asemenea, la întrebarea “Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?” numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul DA a fost de 7.765.573, reprezentând 88,84%. Ideea modificării numărului de parlamentari și a transformării parlamentului din bicameral în unicameral, prin legea fundamentală, a fost susținută de Traian Băsescu încă din anul 2009, când s-a organizat și refendumul de rigoare. Acum ideea este reiterată în programul politic al Partidului Mișcarea Populară și circulă sub formă de ”obiectiv” urmărit de noua formațiune politică, la punctul 2 al programului.

Articolul precedentIon Rotaru, un primar fericit
Articolul următorReuniune de arte marţiale

2 COMENTARII

  1. Daca Basescu vrea repetarea referendumului din 2009 ,si daca vrea il va face,de ce sa nu facem 2 in 1 adica in loc de 2 intrebari pe care le vrea basescu sa mai fie adaugata si a treia cea din vara trecuta,repetam ambele referendumuri in unul singur

  2. Sunt nemtean dar mi-e rusine cu asemenea parlamentari. Cum sa spui ca referedumul e o cheltuiala inutila? Presupun ca si alegerile sunt o cheltuiala inutila. Dar pot fi cand vointa poporului e zero pentru alesii nostri. Domnul parlamentar care asteapta datele recesamantului ca sa afle despre referendumul din 2012 ori e prost ori ne ia de prosti. Pai evidenta populatiei are toate aceste date iar un recensamant nu ia toata populatia, ci doar aia care au binevoit sa raspunda ca nu era obligatoriu dar se face ca nu stie. In mod sigur Basescu cauta si un avantaj politic prin aceasta manevra, dar sa spui ca nu are voie sa faca asta e pur tembelism. Si un citat extradordinar din Bumbu:”În toate statele civilizate parlamentul este bicameral” Saracele state necivilizate ca Danemarca, Bulgaria, Lituania, Portugalia, Norvegia, Finlanda, etc…

Comentariile sunt închise.