0:00

Avantajele profesionalei în sistem dual, prezentate la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* reprezentanții Ministerului a ajuns în Neamț pentru a discuta despre beneficiile implementării învățământului profesional

Ministerul Educației și-a trimis reprezentanții în Neamț pentru a explica și a prezenta beneficiile implementării școlii profesionale în sistem dual – modelul german. După ce oficialii Ministerului au discutat într-un cadru în care au fost prezenți reprezentanți ai ISJ Neamț, ai Institutiei Prefectului, ai Administratiei Publice Locale, directori de școli, oameni de afaceri, prezentările s-au mutat la sediului partidului PNL.

„Școala profesională în sistem dual este o oportunitate. Adică, elevul face practica în întreprinderea unde are viitorul loc de muncă, are contract cu viitorul angajator. Partea de teorie o face în școala unde antreprenorii dotează o sală de clasă cu laborator, unde elevul face ore de teorie care-i vor servi în fabrică, astfel încât să nu existe o diferență între ceea ce învață în clasă și ce urmează să facă la viitorul loc de muncă. Este nevoie de acest trio: administrație locală, inspectorat școlar, agent economic. Ideea pe care am lansat-o și o susțin este aceea că admiterea la școala profesională trebuie făcută înainte de repartizarea computerizată. Elevii care vor la școala profesională și sunt din Piatra Neamț să aibă această oportunitate, să se înscrie la această școală din orașul lor, să nu fie repartizați de calculator în funcție de medie, cine știe unde în județ”, a declarat Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației.

Neamţul – primul din  Moldova

Reprezentanții PNL Neamț au accentuat faptul că Neamțul este primul județ din Moldova care a implementat acest sistem. Aceștia au subliniat că prin promovarea acestui sistem, piața muncii se poate dezvolta prin atragerea de noi investitori.

„Avantajele sunt majore, inclusiv pentru administrația locală, pentru că șomajul a atras cifre catastrofale. Școala în acest sistem tocmai asta rezolvă, dezvoltarea economică. Având resursă umană bine pregătită, toată lumea are de câștigat. Inclusiv investitorii străini care doresc să dezvolte o afacere în țara noastră. Au existat cazuri când investitorii au plecat pentru că nu găsit oameni calificați. Asta dorim, să depășim acea mentalitate comunistă în care cel care ajungea la o școală profesională era considerat ultimul om. Această formă de învățământ poate oferi cu adevărat o oportunitate și celor cu posibilități financiare reduse”, a declarat senatorul Eugen Țapu Nazare, vicepreședinte al PNL Neamț.

Statul asigură o bursă profesională de 200 lei/lunar pentru fiecare elev care este înscris în învăţământul profesional. În județul Neamț există aproximativ 800 de elevi care frecventează școlile profesionale. Primele clase au fost înființate anul trecut.

Avantajele profesionalei în sistem dual, prezentate la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Avantajele profesionalei în sistem dual, prezentate la Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marian TEODOROF

Articolul precedentZiua României la Praga, un triumf diplomatic
Articolul următorInvitație la bal și la fapte bune: ”Marile Speranțe” pentru bolnavii de la Oncologie