Posibilitatea ca un bolnav să-și facă rezerve de sânge pentru propria operație este o variantă aproape imposibilă la Piatra Neamț. Autotransfuzia a fost practicată și la noi, mai demult, pentru a preveni repetatele crize de sânge și pentru ca pacientul să poată intra în operația programată cu câteva luni înainte. Acesta era investigat, mai întâi, pentru a se stabili dacă este suficient de sănătos pentru a-și dona sângele și împreună cu medicul șef al Unității de Transfuzie de la Spitalul Județean de Urgență Neamț se aviza procedura. Acum, nemțenii sunt din ce în ce mai bolnavi și nu mai au timp la dispoziție.
„Majoritatea intervențiilor chirurgicale se fac în regim de urgență și urgență amânată. Aceasta înseamnă că pacientul nu poate dona sânge cu două-trei luni înainte. Peste 90% din intervenţiile chirurgicale sunt urgenţe şi atunci pacienţii nu-și pot asigura stocul de sânge necesar”, explică dr. Silviu Dan Verzea, purtătorul de cuvânt și directorul medical al SJU Neamț. Autotransfuzia s-ar putea practica și la noi, mai ales că „există posibilități tehnice”, iar cei care pot beneficia de propriul sânge pot fi pacienți din ortopedie, traumatologie, de pildă.
Altfel, acoperirea necesarului de sânge în spital se face și cu ajutorul rezervelor de la Centrul de Transfuzie Neamț. Numai că, aici, stocurile oscilează în funcție de afluxul de donatori, iar dacă se întâmplă ca solicitările de sânge de la toate spitalele din Neamț să depășească stocul pe o anumită categorie de sânge, iată criza.
Dar, în măsura în care la SJU Neamț mare parte a operațiilor sunt urgente, este evident că autotransfuzia nu este la îndemâna oricui, ci o oportunitate doar a celor care se operează în marile clinici sau centre universitare. Utilizarea propriului sânge aduce avantaje pacientului, întrucât este compatibil și, printre altele, cel operat scapă de posibilele efecte secundare care apar în cazul primirii sângelui de la donator, cum ar fi reacțiile alergice, imunologice. (C.I.)