De ieri și până astăzi, 12 noiembrie, s-au mai înregistrat trei decese la pacienți cu Covid internați în Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Este vorba de o femeie de 80 de ani și doi bărbați cu vârste de 75 și 83 de ani, confirmați infectați și având și alte afecțiuni.

Doar în primele 11 zile ale lunii noiembrie au fost 41 de pacienți cu Covid care au murit, infecția suprapunându-se peste bolile pe care le aveau. O medie de patru decese pe zi este una îngrijorătoare.

Dr. Silviu Verzea, directorul medical al spitalului județean, a precizat, în conferința de presă de ieri, că mortalitatea în rândul pacienților internați este dată în primul rând de faptul că toți mai aveau și alte boli cronice: „Eu aș îndrăzni să explic prin numărul mare de boli pe care le au pacienții cu coronavirus. Un anumit procent dintre bolnavii cu Covid sunt pacienți cu multe boli. Crescând numărul bolnavilor pozitivi, automat crește și mortalitatea. Mortalitatea la noi se încadrează în media națională”.

Nu doar numărul mare de pacienți confirmați cu Covid din ultimele două luni a bulversat spitalul județean, ci și agravarea stării bolnavilor. Pentru a face față valului de pacienți cu forme critice de boală, conducerea spitalului a trebuit să improvizeze soluții: „Pacienții acum în spital au forme moderate și severe de boală, de aceea e nevoie de suplimentarea surselor de oxigen. Pe structura existentă, cu instalația poprie a spitalului, a trebuit să suplimentăm prin închirierea de aparate care concentrează oxigenul și am ajuns la 60 astfel de aparate. Vom continua să închiriem și altele. Bineînțeles lucrăm și la extinderea instalației în pavilionul chirurgical, acolo unde se poate interveni”, a adăugat dr. Silviu Verzea.

Astăzi, în spitalul județean erau internați 374 bolnavi cu Covid și 29 cu simtpome dar fără rezultate la teste. În secția ATI și astăzi sunt 17 pacienți, dintre care7 sunt pe ventilare mecanică. Din cauză că sunt tot mai mulți bolnavi critici, secția ATI se extinde cu 4 paturi și la etajul 2, unde se fac amenajări și pentru montarea prizelor necesare aparaturii de oxigen.

C.I.

Articolul precedentDoamna Calista numără ca „Într-o scrisoare pierdută“…
Articolul următorMega-percheziții DIICOT: 4 persoane propuse pentru arestare, circa 22 kg cannabis confiscate în Neamț