0:00

În luna august, iubitorii de pictură din Neamţ au avut şi încă mai au prilejul să admire tablouri lucrate de cei mai importanţi artişti plastici contemporani din toată ţara (dar şi să-şi completeze colecţiile particulare cu ele), trei expoziţii fiind deschise numai la Piatra Neamţ.

August – luna artei plastice româneşti în Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tabăra de la Potoci

Prima a fost cea a Taberei de la Potoci, de la Biblioteca Judeţeană, cu lucrările create de artiştii plastici în Tabăra de la Potoci-Bicaz, din cadrul proiectului “Colecția de azi – Portret”, realizat de Fundația “C.M. Imago” cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Expoziţia, itinerantă, a fost deschisă în premieră la Bicaz la începutul lunii şi cuprinde lucrări semnate de artiștii Radu Ciurariu (Iași), Vasile Crăiţă Mândra (Bacău), Gheorghe Dănilă (București), Petru Diaconu (Piatra Neamț), Laurențiu Dimişcă (Piatra Neamț), Dumitru Bogdan Enache (Iași), Andra Iulia Margină (București), Mimi Revencu Niţă (Piatra Neamț),  Mihai Percă (Bistrița), Ștefan Potop (Piatra Neamț), Mircea-Titus Romanescu (București), Vasile Soponariu (București), Vasile Doru Ulian (Piatra Neamț). Aceasta mai poate fi vizitată până vineri, 23 august.

August – luna artei plastice româneşti în Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Salonul artelor

A doua este la Muzeul de istorie şi arheologie Piatra Neamţ  – cea mai importantă de acest gen deschisă în judeţ în acest an – pentru că aici expun circa 50 de artişti plastici români lucrări de pictură şi grafică – care va rămâne deschisă până la jumătatea lunii septembrie. Este vorba de o nouă ediţie a „Salonului artelor”, organizată de asociaţiile culturale „Cetatea Neamţului” şi „Temeiuri Naţionale”, în colaborare cu instituţia-gazdă. Expoziţia de la Piatra Neamţ, itinerantă într-un fel, deoarece într-o formă mai largă (inclusiv cu lucrări de sculptură) cuprinde nume de primă mărime în arta plastică românească. Ea a fost deschisă miercuri, 14 august, în prezenţa unui numeros public, la câteva zile de o alta deschisă la Biblioteca Judeţeană, cea a Taberei de la Potoci. „Prin această expoziţie municipiul Piatra Neamţ se încrie în categoria marilor oraşe culturale ale ţării – aprecia sculptorul Răzvan Paul Mihăescu – cunoscut fiind că în acest municipiu există şi alte domenii artistice care s-au afirmat pe plan naţional şi despre care a aflat o ţară întreagă, precum teatrul, literatura, muzica şi altele. Dacă ar fi să ne raportăm la spaţiul dar şi la publicul prezent la Palatul Parlamentului unde a fost cu puţin timp expoziţia de aici, cu siguranţă că Piatra Neamţ iese cu mult în evidenţă. Aici nu au putut fi aduse sculpturile pentru că spaţiul nu ne-ar fi permis iar transportul acestora este foarte scump. Una din sculpturile mele are 12 metri pătraţi. I-ar fi trebuit o sală specială”. „Vă putem pune la dispoziţie o sală doar pentru sculptura dumneavoastră”, a glumit directorul Gheorghe Dumitroaia. Cine doreşte să-şi facă o impresie la ce nivel a ajuns arta plastică românească o poate face vizitând simezele Muzeului de istorie Piatra Neamţ din aceste zile. Ea cuprinde toate tendinţele şi modele care au intervenit în ultimii ani în acest domeniu al artei.

August – luna artei plastice româneşti în Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Expoziţie Mircea Titus Romanescu

În sfârşit, a treia expoziţie de la Piatra Neamţ, cea rezervată artistului plastic nemţean Mircea Titus Romanescu, şi care a fost deschisă chiar în ziua în care acesta a împlinit 63 de ani, cuprinde tablouri de mare expresivitate artistică semnate de acest valoros pictor nemţean care trăieşte în Capitală. Vernisajul a fost susţinut de istoricul de artă Silvana Dulamă, dar şi prietenii lui prezenţi la Galeriile „Lascăr Vorel” pentru a-i ura cele cuvenite de ziua lui.

Am putea aprecia că tot în această categorie a evenimentelor artistice din luna august poate fi înscrisă şi dezvelirea sculpturii „Petru Rareş”, lucrare realizată de sculptorul Lucian Tudorache, vernisaj în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, încă un semn că Filiala UAP Neamţ şi membrii ei a avut în această lună o bogată activitate creatoare, dar şi de organizare.

Nicolae SAVA

Articolul precedentAvem manager bățos
Articolul următorGrahovac suspendat