papagalii fara bilet

N-o să credeți, dar azi ne-am întâlnit cu domnu` doftor Lazăr la cejeu la câteva ceasuri după egzamenul de unu` singur, vesel ca după o agapă lungă cu șpriț dă vară la loc umbros. Și mai toată lumea l-o întrebat ce-o făcut la egzamen, da` el o zis că mâine (adică azi) o să ne zice cum o fost. Acuma, noi credem că el o venit ori până la doamna Dana, secretara, să vază dacă o răspuns corect la întrebările cu „nu-i așa că …“ ori ca să vază cât, cui și unde să dea un spriț pentru admisia în fotelul de dereftor cu acte în regulă. Noi n-am pus rămășag, că o să fie ori nu, pentru că e la mintea deșteptătorului cu pene că e fleașcă de competențe pe postu` ăsta. Pe de altă parte, avem sau nu avem derector, la șpetal stai la coadă până-ți curge sânge pe nas și mai toți pe care-i știm, să duc peste deal la Mureș, ori peste Siret la Iași, ca să-și facă ITP-ul pă persoană fizică.

Da` nu știț` alta. Vă ziceam ieri că șăfimea de la cejeu o umblat ca gâza-n țilindru să ajunge la toate zilele comunelor, că era jenant la bucile obrajilor să nu se răspunză la invitațiuni, plus că la niște alegeri e nevoie de creștini cu ștampile în poziție de tragere. Mai mult, dom` president de cejeu, dom` Culiță (să trăiți voios!) și junele prifect, navetist zilnic de două ori pă săptămână, se simt mai apropiați la suferinți, că nu-i de colea să bați drumurile județului pe căldurile astea. Acuma ne mirăm foarte, că-l știam pă junele prifect cam goz în ochii lui dom` Culiță, bașca că l-o și tras de urechi în fel de fel de conferinți. Da` tragem de concluzie că dom` Culiță e creștin milos și de Sântămărie și-o lăsat iertăciunile pă liber, că o viață avem și e păcat să porți ranchiuni pă un june prifect aflat încă la abecedarul politichiei și fără armata făcută.

Azi ne-am crucit să videm cum o seamă de surate de-a noastre cu pene o plecat brusc în bejenie, pe motiv de tăiere copaci pă dealul Cozla. Și ne-am apucat dă cercetat de cum e posibil așa ceva și ce să vezi ? Patrusute dă cubice de pin trebe trase de acolo, că niște doftori în lemne o găsit o gânganie grozavă și lânoasă care mușcă den copaci mai ceva rechinetele din foci. Acuma, trecem peste goanga cu dușmanul feroce și ne întrebăm la ce o să se folosește atâta amar de lemne dă pin. Cumătru` den dreapta zice că-i bun la mobile, ăsta den mijloc zice că-i bun de doage la peturile pentru rachie, da` eu cred că-i bun ca să lase liber la încă o telegondolă, ca să crape restu` patriei de ciudă și să vină să se deie cu cabina peste Chiatra. Că de bețe la steaguri nu merge, lăzi de cartușe nici atât că n-avem oaste, la export nu, că-i preaa puțin și mai și bate la ochi. O să videm ce o să se pună în loc. Palmieri, stejari, salcâmi japonezi?

Articolul precedentSpitalul va avea tomograf nou?
Articolul următorAugust – luna artei plastice româneşti în Neamţ