Nu există nici o suspiciune de pestă porcină în județul Neamț, potrivit conducerii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț, dar autoritățile atrag atenția asupra măsurilor de protecție ce trebuie luate imediat de către localnici în propriile gospodării. Avertismentul a fost lansat de după ce, la nivel național, au fost declarate 132 de focare în 11 localități din județul Tulcea și s-au înregistrat 5 îmbolnăviri la porcii mistreți, boala fiind semnalată și la porcii domestici și sălbatici din județul Satu Mare. Pentru că pesta porcină africană este o boală ce afectează deopotrivă animalele domestice și pe cele sălbatice, ce se transmite de la animalele bolnave la cele sănătoase și este mortală, autoritățile nemțene atrag serios atenția asupra măsurilor de protecție în gospodării.
Prima acțiune, conform DSVSA Neamț, este aceea ca localnicii să notifice medicul veterinar pentru crotalierea porcilor din gospodării. Se recomandă echipament de protecție la intrarea în adăpostul animalelor și pentru dezinfecție la intrarea în adăpost să se pună o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică. Porcii trebuie crescuți în spații îngrădite, pentru a împiedica un contact cu animale din afara gospodăriei, a exploatației, sau cu porci mistreți. Nu se recomandă hrănirea cu resturi sau lături provenite de la carnea de porc gătită în familie, iar “dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nici o formă nu se administrează porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne”. Medicii veterinari atenționează să se evite hrănirea porcilor din gospodării cu iarbă culeasă de pe câmp.
Nemțenii trebuie să se ferească, în această perioadă, să cumpere porci din locuri necunoscute și fără certificat sanitar-veterinar de sănătate emis de un medic veterinar de liberă practică împuternicit. La prima suspiciune de boală, sau în cazul în care apare un focar de pestă porcină, porcii vor fi uciși, mai precizează DSVSA Neamț. Normele prevăd acest lucru, neexistând nici vaccin. La prima suspiciune de boală, proprietarul de porci trebuie să anunțe imediat medicul veterinar de liberă practică împuternicit din localitatea respectivă.
“Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, dar acest virus are impact la nivel social, din punct de vedere economic”, a precizat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, într-un comunicat de presă emis luni, 2 iulie. (C.I.)