Odată cu închiderea a tot mai multe societăți comerciale, activitatea s-a mutat în mediul online, iar odată cu ea, și infracțiunile. Fraudele informatice precum și escrocheriile cibernetice au devenit din ce în ce mai prezente în viețile noastre. În completarea campaniei ,,Preia controlul vieții tale digitale. Nu fi victima unor escrocherii cibernetice!”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Neamț pentru prevenirea infracțiunilor comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice, ne prezintă cele mai populare modalități de fraudă în mediul online și cum să ne ferim de acestea. Cele mai comune modalități de a fura prin informații sunt textele de tip ” mesaj de la șef„ și fraudele cu facturi.

Frauda ”Mesaj de la șef„ – este destinată angajaților autorizați să efectueze plăți. Aceste mesaje sunt construite în așa fel încât expeditorul să pară cât mai credibil pentru a-l convinge pe destinatar să plătească o factură falsă ori să facă un transfer de bani. De cele mai multe ori acest tip de fraude se desfășoară astfel: Un autor, bine informat, sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie, în care cere efectuarea urgentă a unei plăți. Se folosește de pretexte sensibile precum control autorități sau achiziții, după care îi cere angajatului să nu respecte procedura normală de autorizare a plăților și-l înseamnă să trimită o sumă de bani către un cont.

4_CEO fraud_RO

Fraude cu facturi – Firma este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor, astfel că-i cere să schimbe datele prin care se virează banii pe facturi, ca mai apoi, suma să ajungă în buzunarul făptașilor. Pentru a proteja firma, informați-vă angajații în legătură cu astfel de fraude, astfel încât să fie mai atenți când primesc telefoane suspecte. Să ceară mai multe detalii în cazul în care ceea ce li se solicită implică sume de bani. În ceea ce privește persoanele fizice, acestea trebuie să verifice toate solicitările din partea creditorilor, mai ales dacă fac referire la schimbarea detaliilor bancare pentru viitoarele plăți. Detaliile despre locul de muncă nu trebuie împărtășite online, astfel că riscul să fi „atacat” este mai mare, de asemenea, dacă efectuezi o plată peste o anumită sumă debani, de recomandat este să verifici suplimentar dacă aceasta a ajuns unde trebuie.

frauda 1

A.H

Articolul precedentVasile Apopei reconfirmat în funcţia de viceprimar al oraşului Târgu Neamţ
Articolul următorUn băiat de 9 ani a suferit arsuri pe 70% din corp, după ce camera i-a luat foc
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.