În prezenţa prietenului său, scriitorul Lucian Strochi, actorul Cornel Nicoară îşi va lansa astăzi, la ora 18, la Hotel „Central Plaza” din Piatra Neamţ, un  „Album de suflet”, o culegere din portretele făcute colegilor, prietenilor sau colaboratorilor şi publicate, de-a lungul timpului, în presa din Neamţ. Volumul cuprinde 48 de portrete (inclusiv cu cel al autorului, din final) şi a apărut sub girul Editurii „Cetatea Doamnei” din Piatra Neamţ (director, inginer Viorel Nicolau).

În acest album, cunoscutul şi îndrăgitul actor, care se dovedeşte, iată, şi un sprinten condei, creionează portretele unor mari actori (Draga Olteanu Matei, Mitică Popescu, Coca Bloos, Valentin Urâtescu, Ion Fiscuteanu, Dionisie Vitcu, Theodor Danetti, Horaţiu Mălăiele, Ion Lucian, Vasile Niţulescu) sau regizori (Ion Cojar, Alexandru Tocilescu, Moni Gherlerter, Alexandru Lazăr, Mihai Mădescu) cu care a colaborat, scriitori sau dramaturgi (Sorescu, Ulici, I.D. Sârbu, Tudor Popescu, Romulus Vulpescu), ale unor colegi cu care a lucrat o viaţă (Corneliu Dan Borcia, Constantin Cojocaru, Constantin Ghenescu) sau ale unor colegi actori care nu mai sunt (Traian Pârlog, Florin Măcelaru, Ion Muscă ş.a), colaboratori apropiaţi (Edi Covali, Mircea Zaharia, Paul Findrihan). Autorul are darul de a emoţiona atunci când pune mâna pe condei. Portretele din carte sunt un amestec de informaţie rece, povestire nostalgică, căldură spirituală, afecţiune melancolică, iubire sinceră. Pentru că el, autorul, a „prins”  în acest album doar pe cei cu care a compatibilizat sufleteşte.

O carte care, după ce o deschizi, nu o mai poţi abandona până la ultima filă. Citind-o, retrăieşti împreună cu autorul scene emoţionante din viaţa acestui teatru, TT-ul, căruia el, Cornel Nicoară, i-a dedicat întreaga viaţă.

Articolul precedent„Talentul necultivat rămâne fără finalitate”
Articolul următorTrei poeţi din Neamţ, în limba engleză