0:00

“Apostolul” n-a luat vacanţă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cum era şi de aşteptat, prima pagină a revistei “Apostolul” (nr. 167/iunie 2014) este dedicată Zilei Învăţătorului. Sunt publicate mesajele Ministrului Educaţiei Naţionale, nemţeanul Remus Pricopie, preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu şi Consiliului Director al Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Neamţ. Tot cum era şi de aşteptat, în al treilea mesaj amintit se optează pentru menţinerea acestei sărbători a apostolilor din România acolo unde au pus-o, inteligent, cei din 1927, la ziua Sfinţilor Apostoli, adică pe 30 iunie.

Cităm din cel din urmă mesaj: “În ciuda nedreptăţilor şi umilinţelor cu care îl tratează cârmuitorii, învăţătorul nu-şi abandonează munca şi cu dăruire neştirbită îşi face nobila meserie. Hrana sufletească şi haina ponosită îi dau putere, îi ţin de cald pe un drum pe care îl urmează neabătut şi apostolic. Ştie că elevii au mai mult ca oricând nevoie de privirea lui senină, înţelegătoare. Azi, mai mult ca oricând trebuie să preia din îndatoririle părinţilor, deoarece aceştia sunt copleşiţi de grijile zilei de azi şi mâine şi adesea sunt plecaţi pe alte meleaguri, pentru a-şi căuta o pâine trudită. În mesajul Tronului către un congres AGIRO interbelic, regele Ferdinand spunea: Dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt, aş fi fost învăţător. La mulţi ani, învăţătorule, rege!”

Articole dedicate acestei zile apar şi în alte pagini ale revistei, semnate de profesorii Ştefan Corneanu, Dumitru Rusu, Niculina Niţă ş.a. Un interesant interviu acordă preşedintele SLLICS Neamţ, prof. Gabriel Ploscă, redactorului şef al revistei, Mircea Zaharia. Iată ce aflăm de la intervievat despre modificarea datei de sărbătorire a Zilei Învăţătorului: “Hotărârea ca ziua de 5 iunie să fie sărbătorită în fiecare an ca Zi a Educatorului a fost luată de guvernul Tăriceanu în 2007, fără să se consulte nici un partener social Ne-am pomenit peste noapte cu o lege care, în câteva paragrafe, precizează că Ministerul împreună cu inspectoratele şcolare trebuie să iniţieze acţiuni specifice pentru sărbătorirea acestei zile etc etc”. Am mai reţinut din acest număr “Rememorări (le) nemţene” ale lui Constantin Tomşa paginile de ştiri semnate de A. Opriş, interesantele proiecte, aflate în desfăşurare, în diferite şcoli din Neamţ. (N.S.)

Articolul precedentRecent condamnat definitiv Interlopul Țâță „scăpat” de gardienii de la Poliția Capitalei
Articolul următorECO Târgu-Neamț, gunoier peste 17 comune