0:00

ECO Târgu-Neamț, gunoier peste 17 comune, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Joi, 3 iulie, în Sala de ședințe a Consiliului Local Târgu-Neamț a avut loc o întâlnire a Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECO, Zona 3 Neamț. La întâlnire au participat city-managerul Vasile Apopei, viceprimarul Traian Humulescu, directorul ECO Târgu-Neamț, Cătălin Toma și primari și reprezentanți ai celor 17 comune ce fac parte din  asociație. Cătălin Toma, directorul ECO ne-a declarat că își dorește ca societatea pe care o conduce să obțină încredințarea serviciilor de salubritate pentru cele 17 comune, plus orașul Târgu-Neamț.

„Astăzi, s-a constituit zona ECO 3 și sperăm să ne fie nouă încredințat serviciul de operare. Astăzi, am încercat să văd cu ce probleme se confruntă cele 17 comune, pentru a putea să le propunem un preț, un tarif. Cu siguranță vom mai avea întâlniri cu domnii primari pe acest subiect și sperăm să-i convingem să ne aleagă pe noi cei de la ECO Târgu Neamț astfel încât cetățenii să fie mulțumiți de serviciile noastre”, ne-a declarat Cătălin Toma.

City-managerul Vasile Apopei ne-a informat că la următoarea întâlnire a asociației, se vor stabili și tarifele percepute pentru colectarea gunoiului, care vor fi diferențiate de la zonă, la zonă. „Operatorul pe zona 3 va fi ECO, care deja are orașul Târgu Neamț și 6 din comunele care fac parte din asociație. Astăzi a fost o întâlnire pentru a se alege membrii din consiliul director, compuși din 11 membri, din care orașul Târgu Neamț este reprezentat de subsemnatul, iar la propunerea domnului primar din Răucești s-a hotărât ca acele comune mari să aibă un singur reprezentant, iar cele mici să se cupleze având câte un singur reprezentant. În asociație sunt 17 comune și orașul Târgu Neamț. Astăzi am discutat despre numărul de locuitori al fiecărei comune și cantitatea lunară generată de gunoi. Toate aceste date au fost preluate de societatea ECO urmând ca la următoarea adunare generala a asociației să se prezinte individual pe fiecare comună care ar fi  diferența dintre taxă și tarif pentru că aici există o problemă în sensul că sunt comune cu mulți locuitori care generează o cantitate mare de gunoi sau sunt comune cu puțini locuitori dar sunt situate la mare distanță. Evident o să alegem varianta cea mai bună pentru cetățeni. Au fost însă și primari care au ridicat următoare problemă: dacă vor găsi un operator mai ieftin vor încheia contract cu acesta. În acest sens am avut discuții cu domnul director de la ECO, Cătălin Toma și i-am explicat pe principiul economiei de piață că trebuie să vină cu prețuri competitive și nu exagerate. Operatorul va ridica gunoiul menajer din comune, însă nu şi moloz, crengi, pentru că acest tip de gunoi nu se poate compacta. ECO are intenția de a amenaja la stația de sortare un ciur pentru a putea selecta gunoiul biodegradabil. Cea mai delicată problemă este educarea cetățenilor pentru colectarea selectivă a gunoaielor. Noi am început deja să demarăm acțiuni în școli. Elevii sunt mult mai receptivi. La nivel de Târgu Neamț agenții economici sunt taxați individual de către ECO pentru că primăria trebuie să elibereze un aviz de autorizare, iar legea spune că atunci când agentul solicită eliberarea acestei vize anuale pentru autorizația de funcționare trebuie să prezinte și un contract încheiat cu o firmă de salubritate. A nu se confunda, pentru că au mai fost situații, când un agent economic spunea că are încheiat contract cu ECO și pe persoană fizică. Una e ca Apopei Vasile să aibă contract cu ECO și alta ca firma acestuia să aibă contract. La nivel de comune o să fie un pic mai greu cu aceste contracte încheiate cu agenții economici pentru că majoritatea dintre ei au sediul economic acasă, dar din ce am discutat cu domnii primari din comune în aceste cazuri o să se perceapă taxă doar agentului economic nu și persoanei fizice”, ne-a declarat Vasile Apopei.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedent“Apostolul” n-a luat vacanţă
Articolul următorArhivă electronică la Primăria Târgu-Neamț