0:00

“Apostolul” la început de an şcolar, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Apostolul” începe noul an şcolar cu articole care vor să marcheze acest eveniment. Din interviul cu dl. Gabriel Ploscă, preşedintele SLLICS Neamţ, cu care se deschide revista, aflăm că directorii de şcoli vor fi degrevaţi de un număr de ore. Subiectul începutului de an şcolar este prezent şi în articolele profesorilor Dumitru Rusu, A. Opriş şi Poştăriţa Cristinel. Este redat în revistă comunicatul oficial (text prescurtat) de la Congresul AGIRo – 1.500 de cadre didactice din România, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia au participat la al XXXVI-lea congres al AGIRo, desfăşurat la Suceava.

O interesantă intervenţie în favoarea limbii române citim sub semnătura profesorului Constantin Alupului Rus (Limba română – ca un fagure de miere) din care cităm doar un scurt fragment: “Generaţia studiilor şi masteratelor „online” se „focusează”, „prioritizând” un proiect „fortuit” la o „locaţie potrivită”. Sau, în limbaj manelist, nu doresc, „pă bune” „să se facă de cacao” sau „dă porc”, „să-ţi trăiască familia ta” şi să „moară mă-sa”. În „puii mei”… Tinerii cu „piar” merg la „târg de joburi”, nu la târg de locuri de muncă. „Adi de Vito e cool”, ca şi muzica sa. Ziţele, Chiriţele şi Guluţii de azi nu merg la prăvălie sau la magazin, ci la „shop”, „market”sau „mall”. Nu se duc la cumpărături, ci la o partidă de „shoping”. O convorbire, colocviu, conversaţie, discuţie, dezbatere este un „talk-show” sau un „chat”, depinde de mijloacele de comunicare.

Un discurs este un „spici”(speech)”. Profesoara Veronica Mihăilescu deapănă amintiri din perioada sa de apostolat la Şcoala Bălţăteşti (1945-1948), iar Emil Bucureşteanu în articolul “Cine îi evaluează pe evaluatori?” trage un semnal de alarmă privind calitatea îndoielnică a subiectelor de la unele examene naţionale, cum ar fi cele de evaluare din acest an, la terminarea clasei a VIII-a. Profesorii Gheorghe Ţigău şi Dumitriţa Vasilca evocă pe fostul coleg de redacţie, profesorul Ştefan Corneanu, plecat recent la cele veşnice, iar Constantin Tomşa ne reaminteşte prin calendarul său despre aniversările din această primă lună de toamnă. (N.S.)

Articolul precedentVernisajul Taberei de la Tazlău
Articolul următor40.000 de lei pentru Zilele Bicazului