Astăzi, 4 septembrie, cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, 6 localități au cele mai multe cazuri de infectare cu coronavirus.

Din analiza săptămânală a Direcției de Sănătate Publică Neamț, reiese că în ultima săptămână au crescut numărul de cazuri în Bodești, Dochia, Tașca, Piatra-Neamț, Dobreni și Păstrăveni. În aceste localități se înregistrează de la un caz la mia de locuitori, în sus, un indicator care contează în decizia școlilor de a începe cursurile din 14 septembrie într-un scenariu care presupune varianta mixtă:

Cum anume efectiv vor face elevii din aceste localități cursurile, se va ști abia în 9-10 septembrie, când școlile vor fi trebuit să ajungă la o decizie asumată de consiliile de administrație. Hotărârea fiecărei școli va fi aprobată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț. Numărul de cazuri la mia de locuitori din ultimele 14 zile este doar un indicator, importante sunt și resursele școlii pentru derularea cursurilor. Conform DSP Neamț, în ultima săptămână s-au înregistrat 301 cazuri (din totalul de 950 persoane pozitive confirmate de la 1 august) în 11 localități:

Numărul mare de infectări din ultima săptămână este dat și de cele 5 focare izbucnite. Începând cu 28 august, au fost confirmate pozitive la coronavirus 4 sportive de la Handbal Club Feminin Piatra-Neamț, fără simptome și care sunt internate  la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. „Pentru restul echipei și antrenor a fost instituită carantina la o adresa declarata de ei. Spațiile de cazare, antrenament și vestiarele au fost dezinfectate”, potrivit DSP Neamț. Sunt 32 de bolnavi infectați, dintre care 25 au rămas internați la Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman. În două cămine pentru bătrâni din comunele Alexandru cel Bun și Poiana Teiului sunt, în total, 20 de beneficiari și un salariat pozitivi, bătrânii fiind internați la SJU Piatra-Neamț. La rândul său, spitalul județean se luptă cu două focare apărute în compartimentele Economic și Administrativ, cu 8 salariați confirmați infectați și internați ca pacienți la SJU Piatra-Neamț.

„În prezent, 273 de persoane confirmate Covid-19 sunt internate în cele două spitale suport. În secția ATI sunt 7 pacienți internați la ATI, iar în spitalul județean sunt internați și 63 de suspecți. Din spitalele din județul Neamț au fost externate 1.547 de persoane. Până în prezent, Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 2.160 decizii de carantinare și 479 decizii de prelungire a izolării”, conform DSP Neamț. Până astăzi, din cele 2.282 de persoane infectate, 84 au decedat.

C.I.

Articolul precedentOamenii de pe Valea Bistriței cer asfaltarea întregului tronson Bicaz – Poiana Largului
Articolul următorFemeie înecată în râul Bistrița