0:00

APIA începe să taie subvenţiile „piromanilor”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* „Vin la noi şi spun că nu ei au dat foc”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ

A fost, din nou, un week-end de foc pentru pompierii care, mai nou, ar trebui să-şi ia atestate de alpinişti, dacă tot sunt nevoiţi să se caţere peversanţi abrupţi cu sacul de apă în spate. Focul pus, vineri după amiază, la Ceahlău s-a întins pe 30 de hectare, iar sâmbătă a ajuns la Grinţieş, unde vegetaţia de pe 6 hectare a fost „curăţată” complet, cu tot cu resturile rezultate din exploatarea pădurii. Tot sâmbătă a fost un incendiu de amploare la Bicazu Ardelean, unde au ars iarba de pe 3 hectare şi un stog de fân. Din nou focul a fost la un pas de a ajunge la pădure şi, pentru ca acest lucru să nu se întâmple, 7 pompieri şi 56 de salariaţi ai Ocolului Silvic Bicaz au intervenit, cu un autocamion şi 6 maşini de teren, şi au cărat apă să-l stingă la timp.

Un alt incendiu, izbucnit se pare din cauza fumatului şi nu a “focului deschis” ca în cazul celorlalte, a pârjolit, sâmbătă după amiază, un hectar de vegetaţie uscată şi litieră din Nechit, comuna Borleşti. Şi de această dată a fost o adevărată mobilizare de forţe: 4 subofiţeri cu o autospecială,  15 salariaţi ai Ocolului Silvic Tazlău, SVSU Tazlău cu o autospecială şi 2 voluntari, SVSU Roznov cu o autospecială şi 2 voluntari, plus 6 voluntari de la SVSU Borleşti.

“Noi nu putem să-I amendăm decât pe cei care dau foc, nu pe proprietari”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ. “Însă transmitem imediat coordonatele terenului la APIA şi cei de acolo identifică proprietarii şi le taie subvenţiile. Sunt nişte regulamente foarte clare ale UE, care dă bani pentru curăţarea păşunilor, nu pentru incendierea lor. Au început să vină oameni pe la noi, să spună că nu ei au dat foc şi noi îi trimitem la poliţie. Eu zic că, dacă sunt atinşi la buzunar şi nu mai primesc subvenţiile, se vor potoli şi, încet, încet, problema se va regla”.

Până se va răspândi vestea că proprietarii de teren nu mai primesc bani, sătenii gospodari vor continua să dea foc. Dovadă clară este faptul că duminică dimineaţă la ora 10 a fost anunţat un alt incendiu de păşune la Grinţieş. De data asta au fost cuprinse de flăcări 20 de hectare, iar pompierii şi voluntarii au muncit până la ora 17 să stingă focul. (C. MIRCEA)

Articolul precedentFalău rămâne cu 19 ani de puşcărie
Articolul următorRabla 2014 fără REMAT-uri