0:00

Ultimele zile au fost dedicate conferințelor pe care ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, le-a avut cu reprezentanții instituțiilor subordonate din teritoriu – spitale, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică, etc. Toate, în contextul reformei în Sănătate, pe care ministrul spune că o va implementa până la 1 mai. Una dintre cele mai importante probleme o constituie tratamentele în ambulatoriu, domeniu în care Ministerul Sănătății dorește să pompeze mai mulți bani.

„Experiența anilor trecuți ne-a arătat că foarte multe din internările în spital nu se justifică, pentru că puteau fi tratate în ambulatoriul de specialitate, fie că vorbim de ambulatoriile integrate ale spitalelor (fostele policlinici, n.r.), fie cabinetele medicilor specialiști. În altă ordine de idei, s-au cheltuit foarte mulți bani care ar fi putut fi ori investiți, ori economisiți. Subfinanțarea a fost, constant, una din problemele din sistemul sanitar”, spune directorul DSP Neamț, Dan Morenciu.

Specialiștii au păreri împărțite în ceea ce privește statutul ambulatoriilor. „Unii colegi doreau ca acestea să fie păstrate în interiorul spitalelor, alții au mers pe varianta ca ambulatoriul să aibă personalitate juridică. Domnul ministru a notat toate aceste propuneri, urmând ca până la finele lunii să vină cu răspunsul la această problemă”, mai spune șeful DSP Neamț.

Un alt element de noutate îl constituie introducerea consultațiilor preventive. „Pe lângă consultațiile curative, vor apărea cele preventive. Ele vor fi făcute oamenilor sănătoși, în vederea evaluării riscului de îmbolnăvire al fiecăruia. Se au în vedere, în special, acele persoane cu vârste de peste 40 de ani”. (A.S.)

Articolul precedentTezaurul lui Țocu pleacă la București
Articolul următorAJPS Neamţ: alocaţiile şi indemnizaţiile sunt deja în plată