Agenţia Naţională de Integritate (ANI) acuză un consilier local de la Pângăraţi de „conflict de interese administrativ”. Într-un comunicat de presă, instituţia de integritate precizează că Maria-Isabela Nedelcu, „în calitate de consilier local, a votat în mod favorabil pentru adoptarea unei hotărâri în temeiul căreia s-a încheiat contractul de concesiune între Primăria comunei Pângărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pângărați, deși avea un interes personal de natură patrimonială în problema supusă dezbaterilor consiliului local, având posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba concesionarea pășunii comunale prin atribuire directă către Asociație prezintă un beneficiu pentru sine, soț și asociație (în cadrul Asociației soțul său a deținut calitatea de membru fondator). De asemenea, persoana evaluată nu a anunțat, la începutul dezbaterilor privind concesionarea pășunii, interesul personal pe care îl avea în problema respectivă și nu s-a abținut de la vot. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70, și art. 77 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și ale art. 75, lit. b) și f) și art. 77 din Legea nr. 393/2004”.
ANI a descoperit şi speţe de incompatibilitate în localităţi din Suceava şi Botoşani.
Constantin Checheriţă, viceprimar al comunei Frumosu (Suceava) este acuzat de “incompatibilitate”, deoarece, potrivit ANI, “în perioada 4 iulie 2012-9 februarie 2017 a deținut și exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de administrator în cadrul S.C. Checherita Com S.R.L, desfășurând totodată și activități remunerate în cadrul S.C. Flaga LPG S.A. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și lit. k) (aplicabile în perioada supusă evaluării) din Legea nr. 161/2003”. Constantin Checheriţă “nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, mai precizează ANI.
De “incompatibilitate” este acuzat şi Dan Cujbă, consilier local în comuna Hilișeu-Horia (Botoșani). “În perioada 1 iulie 2012-31 decembrie 2013, Societatea Cooperativă de Consum Hilișeu Horia (în cadrul căreia persoana evaluată deținea la acea dată calitatea de membru cooperator și funcțiile de președinte și administrator, iar soția calitatea de membru cooperator) a încheiat contracte de furnizare produse/prestări servicii cu Primăria Comunei Hilișeu-Horia și Școala Gimnazială nr. 1 Hilișeu-Horia (achiziții directe de bunuri/servicii pe bază de facturi) în valoare totală de 73.094,8 lei. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003”, precizează ANI. (ZCH NEWS)