0:00

* taxa Ștefan, actuala taxă de stâlp, a băgat primăria și E.ON în meci pe terenul instanței
* instituția a plătit 5 milioane, dar mai are de dat încă 20 către E.ON
* s-a cerut ajutorul guvernului

 Multdisputata taxă Ștefan, pe care primarul de Piatra Neamț, cu ajutorul Consiliului Local, a instituit-o cu caracter de lege locală, a adus primăria Pietrei în pragul falimentului, din cauza conflictului pe care l-a generat cu furnizorul de gaz E.ON. La momentul anilor 2005-2007, societățile care ocupau domeniul public cu rețelele lor, indiferent că era vorba de telefonie, gaz sau electricitate, au fost obligate prin HCL să achite o taxă la bugetul local. Parte din furnizori au contestat în instanță și au câștigat procesele definitiv și irevocabil. Printre ei și E.ON, care s-a îndreptat împotriva municipiului pentru recuperarea banilor achitați în contul acelei taxe. Între timp, din acest an, ideea lui Gheorghe Ștefan a devenit literă de lege națională, materializată fiind de Guvernul României în taxa de stâlp. Asta nu se constituie însă în circumstanță atenuantă pentru Primăria Piatra Neamț, care s-a văzut cu restricții la plăți și cu spectrul falimentului bântuind pe deasupră-i. Oficialii instituției au organizat ieri o conferință de presă, în care au explicat lucrurile. În esență, conflictul cu E.ON este pe 20 de milioane de lei noi, fiindcă 5 au fost plătite deja.

”Am ajuns într-o situație dificilă. Vreau să precizez că nu avem conturile blocate la primărie, ci este doar o restricție temporară în ceea ce privește plățile, pentru o perioadă de timp pe care nu o știm în acest moment, care poate fi mai lungă sau mai scurtă, în funcție de cum reușim să ajungem la o înțelegere sau să găsim resursele necesare pentru plata acestei sume, care, în acest moment, a devenit arierat pentru primăria Piatra Neamț”, a declarat viceprimarul Dragoș Chitic.

Acum, primăria poate plăti doar ce ține de funcționarea instituției, adică salariile personalului, bunuri și servicii (deszăpezire, salubrizare, iluminat public etc.), subvenții, asistență socială, creditele luate (cu tot cu dobânzi).

”Ne aflăm în faza de executare silită. Sunt două dosare de executare, însă, având în vedere caracterul de instituție publică al debitorului, sunt aplicabile dispozițiile OG 22/2002 și al ordinului Ministerului de Finanțe 2336/2011, privind plata debitorului către instituții. În esență, ele au mai multe prevederi, dar ce ne interesează este că nu pot fi supuse executării silite cheltuielile de funcționare și de personal și, de asemenea, este prevăzut un drept al debitorului de a cere eșalonarea de plată și eventual un termen de grație”, a adăugat și secretarul Florin Fecic, precizând că s-a încercat o eșalonare amiabilă cu E.ON, apoi două în instanță, procese în care sunt termene fixate în decembrie 2014 și ianuarie 2015. S-a solicitat, totodată, și suspendarea executării.

Până la o decizie a instanței, primăria trebuie să funcționeze, așa că s-a cerut ajutorul Guvernului, prin prefectură, să se acorde bani din fondul de rezervă ca să se achite arieratele municipalității de sub Cozla. Viceprimarul Aurelia Simionică a spus că aceeași rugăminte oficială va fi adresată luni și Ministerului Dezvoltării: ”Sperăm ca măcar pe una din surse să găsim înțelegerea și posibilitatea de a obține acest sprijin, în așa fel încât la sfârșitul anului să reușim deblocarea pe aceste arierate”.

Posibile soluții

Dragoș Chitic a punctat variantele pe care le are la îndemână primăria. Una ar fi stingerea în timp a datoriei (achitând progresiv minimum 5% din arierate, așa cum zice legea), variantă ”mai puțin avantajoasă, dar care nu blochează activitatea”. Alta ar fi ”o eșalonare suportabilă cu societatea E.ON a sumei datorate”, pentru care primăria a cerut deja întâlnire de mediere cu cei de la E.ON, ceea ce se va petrece probabil săptămâna viitoare. A treia și cea mai norocoasă pentru primărie ar fi ca Guvernul să dea banii, dat fiind că ”ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov, a declarat că vrea să aducă la zero arieratele administrațiilor publice locale până la 31 decembrie”. Tot de la Guvern vine și a patra posibilitate: ordonanța 8/2014, care permite ajutorarea primăriilor să-și achite datoriile. Speranțele oficialilor pietreni sunt îndreptățite și pe baza sumei: 20 de milioane de lei înseamnă mulți bani, dar, în comparație cu bugetul de aproape 170 de milioane al primăriei, reprezintă doar 11%, deci ajutorul Guvernului ar fi binevenit și bine primit.

Oana IOSUB-TOMA
Dana OSTAHIE

Articolul precedentMugur Cozmanciuc, autostrada și visul indian
Articolul următorPiaţa Centrală: Oferte de sezon