- Vasile Săvoiu s-a plâns la Parchetul şi Judecătoria Târgu- Neamţ, după ce a fost amendat de angajaţii Civitas
- şeful Poliţiei Locale Vânători parcase pe locul destinat persoanelor cu dizabilități
Șeful Poliției Locale Vânători-Neamț a dat în judecată SC Civitas Com SRL Târgu-Neamţ, din cauza unor procese verbale ale angajaților societății care se ocupă de parcările cu plată din Târgu-Neamț. Autoturismului lui Vasile Săvoiu, șeful Poliției Locale Vânători, i-au fost blocate roțile într-o parcare cu plată, după ce acesta a staționat pe locul destinat persoanelor cu dizabilități, fapt pentru care a fost amendat cu suma de 30 de lei. Vasile Săvoiu nu contestă vinovăția sa, doar că dorește să fie încadrat juridic conform legii cu fapta comisă. Mai exact, Vasile Săvoiu spune că cei doi angajați de la Civitas care se ocupă cu supravegherea parcărilor cu plată nu pot aplica amenzi din moment ce nu sunt agenți constatatori, așa cum prevede legea, mai exact OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Drept pentru care Vasile Săvoiu s-a adresat cu plângeri penale Judecătoriei Târgu-Neamț, cât și Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Neamț, considerând că este victima unui abuz.
Am greșit, dar să se respecte legea!
Șeful Poliției Locale Vânători spune că societatea Civitas care administrează parcările cu plată din Târgu-Neamț nu are dreptul să folosească procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor cu antetul personalizat. „La data de 13.02.2014, aflându-mă la Târgu-Neamț, am parcat autoturismul proprietate personală pe bd. Mihai Eminescu pe locul destinat persoanelor cu dizabilități și fără tichet de la aparatul de taxare. Drept pentru care mi s-au blocat roțile, am fost sancționat cu un avertisment și ca sancțiune complementară o taxă de deblocare a roților de 30 de lei. Nu spun că nu am greșit, dar doresc să fiu încadrat juridic conform legii cu fapta comisă”, a declarat Vasile Săvoiu.
Acesta constată următoarele nereguli comise de angajații Civitas: „Societatea Civitas nu cred că are dreptul să folosească procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor cu antetul personalizat al societății. Personalul societății nu are calitate de agenți constatatori conform OG Nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. În procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției emis la data de 13.02.2014 nu îmi sunt trecute în nici un fel date de stare civilă în calitate de contravenient. La articolul 5 din OG 2/2001 nu este prevăzută sancțiunea contrevențională complementară blocare-deblocare roți, aceasta fiind o activitate de prestări servicii a societății Civitas”.
Nereguli temeinic legale?
Pentru a i se face dreptate, Vasile Săvoiu s-a adresat Judecătoriei Târgu-Neamț solicitând să dispună asupra legalității sau ilegalității întocmirii procesului verbal de contravenție.
„Consider un abuz al conducerii societății reprezentate de domnul Ionel Ungurianu, faptul că dumnealui își asumă toate aceste nereguli ca fiind temeinic legale, fapt ce rezultă din adresa nr. 167/2013 și întâmpinarea depusă de el la Judecătoria Târgu-Neamț, cât și din adresele primite de la Primăria Târgu-Neamț cu nr. 2953 din 5 martie 2014 și 14982 din 7 octombrie 2013, adrese în care se specifică clar că angajații Civitas au ca atribuții operațiuni de control bilete și blocare autovehicule staționate neregulamentar, dar competența de sancționare a contravențiilor stabilite prin HCL Nr. 62/2013 revenind conform Legii 155/2010 Poliției Locale. Pentru ultima parte am depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Neamț”, a mai spus Săvoiu.
Șeful Poliției Locale solicită în acest sens Primăriei și Consiliului Local o verificare la Civitas privind situația proceselor verbale de constatare și sancționare a contravențiilor la HCL 62/2013 din momentul în care s-au pus în funcțiune aparatele de taxare.
Instanța să ne judece
SC Civitas SRL ne-a confirmat faptul că este în litigiu cu șeful Poliției Locale din Vânători, dar consideră că s-a respectat legea, venind cu argumentul Hotărârii de Consiliu Local Nr. 62 din 2013 privind Regulamentul de organizare și funcționare a sistemului de parcare cu plată care specifică că angajații responsabili cu parcările cu plată aplică regulamentul, ei fiind agenți constatatori. Jurista societății, Raluca Bârsan ne-a spus că și în răspunsul primit de la primărie spune clar că atribuțiile angajaților Civitas se limitează doar la locurile de parcare cu plată de pe raza orașului.
„Lăsăm la latitudinea instanței de judecată să decidă legalitatea sau ilegalitatea acestei spețe”, a mai spus jurista.
Anul trecut au fost înființate pe raza orașului Târgu-Neamț, în special în zona centrală 455 de locuri cu plată și 15 locuri rezervate persoanelor cu dizabilități.
Ciprian Traian STURZU