profUPDATE: https://zch.ro/alerta-educatie-solutia-ministrului-descurcati-va/

Mai mulți directori de școli din Neamț au început să reducă din posturi în urma calculării bugetelor unităților de învățământ. Motivul pentru care aceștia au recurs la această decizie este unul mai vechi. Din 2010, școlile sunt finanțate pe baza standardelor de cost per elev. În funcţie de aceste tarife sunt stabilite cheltuielile cu salariile cadrelor didactice, inclusiv sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale. Acest lucru a creat, însă, situații conflictuale în tot sistemul, mai ales că tarifele per elev sunt diferențiate pentru fiecare nivel de învățământ, filieră, profil, specializare. Dacă până acum se spunea că directorii s-au transformat în contabili, de acum înainte se așteaptă ca aceștia să-și dezvolte și mai mult aptitudinile de buni manageri. Unul dintre cititorii ZCH NEWS ne-a semnalat faptul că în unele școli din Neamț profesorii au fost anunțați deja că nu-și vor mai primi salariile.

„În unele școli nemțene se anunța, cu jale, pe la sfârșitul săptămânii trecute că dascălii de la catedre nu-și vor mai primi leafa, la unele chiar din februarie, la altele din martie. Desigur, vor fi luate măsuri, prin care să se reducă cheltuielile, astfel încât bugetul să permită plata, cumva… O măsură vehiculată  ar fi ca profesorii care au vârsta de pensionare să nu mai profeseze și să fie înlocuiți cu o generație de suplinitori-debutanți, aceștia din urmă având un salariu mai mic decât cei dintâi. O altă propunere ar fi ca să dispară directorii adjuncţi”.

Gabriel Ploscă, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Neamţ, atrage atenția că această problemă apare în fiecare an din cauza a două motive: calcularea defectuoasă a costului standard per elev și menținerea profesorilor peste normative.

plosca sli„Mă tem că acest cost standard per elev nu se calculează deloc. E posibil să se ia suma alocată Educației și împărțită la numărul de elevi. Și probabil așa stabilesc costul. Păi, anul acesta a crescut costul standard cu 1,2% în condițiile în care profesorii vor beneficia majorări salariale de 5% în luna martie și de 5% în luna septembrie. E un nonsens. Ce se întâmplă acum nu e o noutate, dar parcă cineva creează această situație în mod voit. Dacă într-adevăr se calculează costul standard per elev, atunci cei care îl calculează sunt niște nepricepuți. Nu se ține cont de multe aspecte care țin de cheltuielile necesare instruirii unui elev. Chiar și cei care au redus câteva norme la nivelul unei unități nu se vor încadra în buget. Mai este însă un aspect. Există și școli care au angajat peste normativ. Acolo trebuie să se ajungă la o situație de normalitate. Eu spun, totuși, să nu existe temeri deoarece sindicatele nu vor sta cu mâinile în sân”.

Costurile standard pentru anul 2015, arată că pentru un elev de gimnazială costul este de 2.520 de lei (în mediul urban) și de 2.898 (în mediul rural). Cei mai mulți bani se alocă pentru un elev care este înscris la o școală gimnazială cu specialitatea muzică (5.292 de lei). Pentru elevii liceelor teoretice, fie că sunt în mediul rural sau urban, costul standard este stabilit la 2.520 lei. Pentru cei de la liceele tehnologice, militare, pedagogice și teologice suma este de 2.606 lei. Pentru învățământul profesional (inclusiv stagiile de practică) și învățământul postliceal suma este identică – 2.760 de lei pentru pregătirea unui elev. Liderii FSLI Neamț au precizat că, în zilele următoare, vor purta discuții cu reprezentanții IȘJ pentru a afla cu exactitate câte școli se află în impas de a plăti leafa profesorilor din cauza bugetelor insuficiente. (M. TEODOROF)

Articolul precedentIoan Rus şi AUTOSTRADA: “I-am explicat lui Adomniţei. Dacă tot nu a înţeles…”
Articolul următorNEAMŢ: Nadina Simion și Codrin Coroamă, finul lui Marius Crăciun, în așteptarea sentinței
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.