0:00

AJOFM Neamț, raport de activitate fără „găuri”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Neamţ a definitivat şi a şi publicat raportul de activitate aferent anului 2013. Dincolo de imaginea stufoasă a raportului, care numără 35 de pagini frumos scrise şi fără fluctuaţii grave faţă de anii anteriori, interesant de descoperit e că lipseşte din consemnări tocmai scandalul iscat de fondurile acordate unor societăţi care nu şi-au îndeplinit angajamentele pentru care au semnat, scandal pe care ziarul “Ceahlăul”, marcă înregistrată, vi l-a semnalat în mai multe ediţii. Concret, din cele 9 capitole, în cât este structurat întreg raportul de activitate şi din concluzii lipsesc cu desăvârşire detalii legate de debitele celor 37 de societăţi care-au primit bani nejustificaţi. Iz de ilegalitate nu apare nici măcar în dreptul capitolului VIII – cel care vorbește despre execuția, cheltuielile și excedentul bugetului asigurărilor de șomaj. Ba mai mult, se pare că şi această problemă s-a încadrat în parametrii bugetari acceptaţi de instituţia mamă. Redăm un fragment din acest capitol:

Debitele de peste 885.885 lei nu apar nicăieri

“Aşa cum s-a menţionat, cheltuielile efectuate în anul 2013, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, s-au situat sub nivelul celor prevăzute în urma rectificării bugetare. Astfel, din suma alocată, respectiv 40.850.800 lei, cheltuiala efectivă a reprezentat 97%, adică 39.444.891 lei. Această execuţie bugetară a semnificat o restrângere a resurselor alocate si s-a datorat creşterii substanţiale a numărului de beneficiari ai măsurilor de protecţie socială, în principal, pe seama creşterii numărului şomerilor indemnizaţi faţă de anul anterior, în anul 2013 fiind înregistrată o creştere a ratei şomajului.  Cu toate acestea în anul 2013, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, a fost finanţat un întreg complex de măsuri active pentru ocuparea forţei de muncă. Per ansamblu, exerciţiul financiar al anului 2013 s-a încheiat cu un deficit de 29.529 mii lei, care au diminuat din disponibilităţile băneşti provenind din anii anteriori, din care 27.009 mii lei deficitul bugetului asigurărilor pentru somaj si 1.506 mii lei excedentul fondului de garantare.

Raportul se bate cap în cap cu informările de presă

Cu titlul de informare privind situaţia agenţilor economici care figurează cu debite la bugetul asigurărilor pentru şomaj, AJOFM Neamţ informa, chiar pe 13 decembrie 2013 că: La data de 01.11.2013, în evidenţele AJOFM Neamţ figurau ca debitori la bugetul asigurărilor pentru şomaj 37 de agenţi economici, iar valoarea debitelor înregistrate era de 885.885 lei. Probabil, episodul acestor datorii a trecut neobservat prin faţa domnului director al AJOFM Neamţ, sau a fost considerat un incident minor, de neluat în seamă atunci când vine vorba de raportarea oficială cu privire la activitatea şi rezultatele instituţiei…

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentOlimpicii, mai rău decât cerșetorii
Articolul următor”Securitatea – Instrument al dictaturii”