0:00

Olimpicii, mai rău decât cerșetorii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cei mai mulți elevi nemțeni, care au înregistrat rezultate deosebite la învățătură, au fost aruncați la coșul pe care scrie „învățământ subfinanțat”. Odată, elevii care erau încurajați material să țină sus ștacheta rezultatelor bune, acum sunt priviți ori cu neputință, ori cu indiferență de către autoritățile locale. De la Inspectoratul Școlar se arată cu degetul către primării, care au rămas cu școlile în subordine și ar trebui să se „achite” și de promovarea lor.

„Primăria este ordonatorul de credite al unităților de învățământ. Primăria se ocupă de salariile profesorilor, tot de acolo se dau bursele sociale și tot de acolo ar trebui să plece și banii pentru bursele de merit, performanță și studiu. Înainte, banii veneau prin Ministerul Educației, acum fiecare Consiliu Local stabilește cât și cum se face împărțirea banilor pentru elevii merituoși”, a precizat Maria Horga, din cadrul ISj Neamț.

Bani pentru scos ochii

În teren, banii pentru bursele de merit, performanță și studiu se dau sau nu. După ce criterii? Nu se știe clar. Spre exemplu, potrivit unui director care „păstorește” un liceu de top din Piatra Neamț, elevii nu mai primesc bani pentru performanță. „Sunt aproape 3 ani de când nu se mai acordă burse de merit. Erau foarte bune pentru că încurajau competiția. Se acordau burse de merit pentru olimpicii naționali, pentru cei cu rezultate bune și burse de studiu. Acum, avem un singur elev care ia bursă de la Ministerul Educației. Este vorba despre Maria Cristiana Dedu, eleva care a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, care s-a ținut în Grecia. În rest, se primesc burse sociale”, a declarat Mihai Obreja, directorul CN „Petru Rareș”.

„Primăria Piatra Neamț acordă 920 de burse sociale, în valoare de 50 de lei fiecare. Se acordă doar acelor copii care provin din familii defavorizate. Pentru elevii cu rezultate deosebite la învățătură, Primăria Piatra Neamț a alocat 15.000 de lei pentru premierea a 65 de cadre didactice și elevi care au înregistrat rezultate deosebite la olimpiade”, a declarat Vlad Tudor, purtător de cuvânt al Primăriei Piatra Neamț. Despre cei 50 de lei dați lunar pentru copiii care provin din familii cu venituri mici nu vom spune prea multe. Ne este „frică” să bănuim ce-ar putea un elev să facă cu această sumă.

La Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman am aflat cu surprindere că  se poate. Chiar dacă sumele alocate elevilor cu rezultate bune la învățătură sunt aproape derizorii, notele mari sunt răsplătite. „Bursele de performanţă ajung la aproape 50 de lei pe lună, iar cele sociale la aproape 20 de lei. Din bugetul local se acordă elevilor burse de performanţă, destinate elevilor care au obţinut premiul I, II sau III la olimpiadele naţionale, burse de merit, acordate elevilor care au obţinut distincţii la etapele judeţene la o serie de concursuri care fac parte dintr-o listă aprobată în fiecare an de Ministerul Educaţiei. De asemenea, sunt bursele de studiu, acordate elevilor care au rezultate foarte bune. Burse de studiu se acordă de obicei până pe la media 9,95. Suntem liceul cu cele mai multe burse de performanţă, studiu şi merit acordate lunar. Avem 4 burse de performanţă, 48 de merit și 6 de studiu”, a declarat Cristina Radu, director adjunct al CN „Roman Vodă”.

Elevii târgnemțeni motivați

Un loc unde elevii au motive să se „bată” în rezultate bune sunt cei din Târgu Neamț. Potrivit directorilor de liceu, sumele pe care le primesc școlarii care fac cinste unităților școlare  nu sunt deloc de neglijat.

„Noi avem peste 20 de copii care iau burse de merit în urma rezultatelor bune înregistrate anul trecut la diverse faze ale olimpiadelor naționale organizate de Ministerul Educației. Sunt cei care s-au clasat pe primele 3 locuri la competiții. Cei de care au avut rezultate la faza județeană iau câte 100 de lei lunar, cei de la faza națională primesc 200 de lei. E un proiect pe care Primăria Târgu Neamț l-a demarat anul trecut și este valabil pentru toate liceele din oraș”, a precizat Dorin Moroșanu, directorul CN „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

Marian TEODOROF

Articolul precedentÎntrebări
Articolul următorAJOFM Neamț, raport de activitate fără „găuri”

1 COMENTARIU

  1. Mai vin eu cu un exemplu: La Liceul Tehnologic Nisiporesti, pentru prima oara in istoria scolii un elev s-a calificat la o faza nationala a unei olimpiade (in cazul de fata tehnologii fabricarea produselor din lemn).La aceasta faza nationala elevul respectiv a obtinut prima mentiune (locul 4 pe tara).Scoala a cerut sa fie cumva apreciat, dar nu i s-a acordat NIMIC…Sigurii bani obtinuti au fost cei 150 de lei pe care i-au oferit organizatorii olimpiadei la Oradea (aprilie 2013). Ce motivatie mai are un elev de acolo sa mai obtina astfel de rezutate? Nu mai spun de profesorul preparator, care nu a obtinut nici macar gradatie …

Comentariile sunt închise.