Actualizare: Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să respingă toate contestațiile ca nefondate. Prin urmare, cei șapte polițiști rămân în arest preventiv până le expiră actualul mandat de arestare. Bineînțeles, este posibil ca procurorii DNA să ceară o nouă prelungire.
Știre inițială…………………………………………….
Cei 7 polițiști rutieri, a căror arestare preventivă a fost prelungită cu încă 30 de zile, află astăzi (14 decembrie) dacă Înalta Curte de Casație și Justiție menține măsura sau dispune înlocuirea cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar. La Curtea de Apel Bacău, unde s-a decis prelungirea arestării, toți 7 și-au recunoscut faptele, iar avocații lor au adus diverse argumente în susținerea cererii de respingere a solicitării procurorilor DNA.
”Din probatoriul administrat rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile de corupţie reţinute în sarcina acestora, de altfel aceştia la data de 5 decembrie, când li s-au adus la cunoştinţă că urmează a se formula propunerea de prelungire a măsurii, au dat declaraţie de recunoaştere a faptelor comise, recunoscând atât situaţia de fapt reţinută prin ordonanţele de punere în mişcare a acţiunii penale, cât şi încadrarea juridică dată faptelor”, a afirmat procurorul DNA în sala de ședință.
La rândul lor, toți avocații au susţinut că niciunul dintre clienții lor n-ar putea influența în vreun fel derularea anchetei și nici nu mai există pericolul să comită alte infracțiuni, atât timp cât nu profesează. Mai mult, avocata lui Viorel Andronic a precizat că el are acum statutul de pensionar, întrucât i-a fost aprobată cererea de încetarea a raporturilor de muncă. În cazul lui Marius Laurențiu Greaca, procedura de pensionare este în curs. Apărătorii au afirmat, de asemenea, că în 95% din infracțiunile de luare de mită, polițiștii n-au făcut altceva decât să accepte banii care le-au fost oferiți, fără să-i fi pretins. Iar menținerea în arest a polițiștilor nu face decât să-i transforme în victime colaterale pe membrii familiilor acestora. Evident, în cazul polițiștilor care au probleme medicale, au fost depuse la dosar acte doveditoare în acest sens.
După ce-au cântărit argumentele procurorilor și cele ale apărătorilor, judecătorii au decis că pericolul social nu rezidă neapărat în influențarea anchetei, cât în ”rezonanţa socială a faptelor” și în ”amploarea activităţii infracţionale”. Prin urmare comisarului șef Viorel Andronic și agenților Iulian Ciolpan, Ionuț-Alexandru Berbec, Constantin Neamțu, Bogdan-Eugen Miziligeanu, Dragomir-Loredan Covasan și Marius-Laurențiu Greaca le-a fost prelungită arestarea. Iar astăzi, Înalta Curte va decide dacă cei 7 își vor petrece sărbătorile de iarnă după gratii sau nu. (C.M.)