Curtea de Apel Bacău a pronunțat astăzi, 14 februarie, pedepse extrem de aspre pentru 4 dintre polițiștii care au făcut parte din ”lotul” de 10 cercetați și trimiși în judecată pentru luare de mită în formă continuată. (Detalii aici.)

Cea mai aspră pedeapsă a fost pronunțată pentru Laurențiu Marius Greaca, judecat pentru 52 de fapte de luare de mită. El a primit 7 ani și 2 luni de închisoare și 3 ani de pedeapsă complementară (interzicerea unor drepturi civile).

Dragomir Loredan Covasan, care se află încă în activitate, a fost condamnat la 2 ani și 3 luni de închisoare și 3 ani de pedeapsă complementară. Ioan Alexandru Gălușcă a primit și el o condamnare de 2 ani și 3 luni, dar cu suspendare având în vedere că lui i-au fost probate doar 4 faptă de luare de mită, pe un termen de supraveghere de 3 ani. În această perioadă el va trebui să respecte niște obligații stricte și să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Piatra Neamț – activități administrativ gospodărești – sau la DGASPC Neamț.

Constantin Neamțu, care se află și el în activitate, a primit o pedeapsă de 5 ani și 8 luni de închisoare și 3 ani pedeapsă complementară. El a fost judecat pentru 32 de fapte de luare de mită.

Din șirul celor care au dat mită și au fost condamnați cu suspendare se remarcă  fiul fostului prefect de Neamț, Mihai Archip și Ion Achiriloaie. Acesta a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 3 ani, și la 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Crăcăoani – activități administrativ gospodărești.

Andrei Daniel Archip a primit 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare, tot pe un termen de supraveghere de 3 ani și 60 zile muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Roman- activități administrativ gospodărești.

Instanța a descis, de asemenea, să desființeze falsele procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor  și să confiște sumele primite drept mită. Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

C.M.