Rubrică dedicată tuturor celor care au rol politic și administrativ important în Regiunea de Nord-Est. Fiecare are o istorie în spate, aproape toți fac față unor anchete mai mult sau mai puțin penale, au susținători sau contestatari. Prin poziția pe care o ocupă influențează destinul unor comunități mai mici sau mai mari.

mihai chirica foto oficial
Sursa foto: Primăria Municipiului Iași

Mihai Chirica a câștigat fotoliul de primar al Iașului în anul 2016 după o victorie categorică în alegerile locale, din postura de candidat al PSD, obținând 46,63% din voturi. De atunci și până în prezent, a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți edili din țară datorită opțiunilor sale politice dar și a situațiilor juridice și etice controversate în care s-a găsit.

Înainte de a fi primar, Mihai Chirica și-a desfășurat activitatea tot în administrația publică. Din 2012 până în 2016 a fost viceprimar, iar între 2002 și 2012 a fost Director General la Direcția Tehnică și de Investiții a Primăriei Municipiului Iași. S-a înscris în PSD Iași în 2012. Era cunoscut ca „mâna dreaptă” a fostului lider PSD și primar de Iași, Gheorghe Nichita. După ce acesta din urmă a fost forțat să se retragă după problemele de natură penală (mai multe detalii aici, aici și aici), la finalul lui 2015, Chirica ajungea la conducerea organizației județene PSD Iași și chiar vice-președinte PSD la nivel național. Cu toate acestea, în campania electorală a evitat să folosească sigla PSD, alegând să transmită mesaje care puneau accent pe propria persoană sau pe echipa de conducere locală pe care o propunea. Strategia a funcționat, Chirica a câștigat aproximativ 46% din voturi, peste două ori mai mult decât contracandidatul său principal iar PSD a câștigat majoritatea simplă în consiliul local. (amănunte aici).

După alegeri însă, relațiile dintre Mihai Chirica și PSD au început să scârțâie. Edilul de Iași a avut în dese rânduri ieșiri publice critice la adresa conducerii partidului și a măsurilor luate de executivul condus de PSD-ALDE. Prima declarație critică a venit în momentul nominalizării ca prim-ministru al lui Sevil Shhaideh când Chirica s spus: „Dacă mă întrebați ca cetățean, nu cred că este cea mai potrivită. Dacă mă întrebați ca primar, crescut lângă statuia lui Ștefan cel Mare, este nepotrivită”. A continuat cu o atitudine critică la adresa conducătorului partidului, Liviu Dragnea, acuzându-l de o conducere autoritară a partidului și cu limitarea dreptului de expresie a membrilor, a fost împotriva OUG 13, l-a criticat pe Florin Iordache etc. (sursă aici). Aceste declarații nu au rămas fără răspuns. În aprilie 2017, a fost demis din conducerea PSD Iași și în februarie 2018 a fost exclus din partid alături de alți doi membri importanți ai filialei, Gabriel Harabagiu și Sorin Iacoban. Edilul de Iași, ca răspuns,, a dat în judecată PSD deoarece nu a fost informat de deciziile Comitetului Executiv și i-a fost încălcat dreptul la apărare. (sursă aici).

La alegerile europarlamentare din 2019, Mihai Chirica a decis să îl susțină pe candidatul independent George Simion, ajutând chiar și la strângerea de semnături pentru acesta. (sursă aici). Alianța USR PLUS a dominat municipiul Iași la aceste alegeri obținând 36,93% din voturile valabil exprimate, aproape dublu față de PNL care a ocupat locul 2.

În privința alegerilor prezidențiale, edilul de Iași și-a manifestat sprijinul pentru Klaus Iohannis încă din 2018 și discursul său nu s-a schimbat nici în anul electoral. (sursă aici). Klaus Iohannis a câștigat detașat al doilea tur al prezidențialelor în municipiul Iași cu 71,76% din totalul voturilor exprimate (sursă aici).

Încă din 2019 au existat zvonuri despre trecerea lui Mihai Chirica la PNL (sursă aici) sau chiar la nou înființatul PLUS (detalii aici) dar, la acea vreme, acestea s-au dovedit nefondate. A existat și un scenariu care îi dădea șanse actualului primar din Iași la alegerile locale chiar și din postura de candidat independent (sursă aici). Între timp însă, lucrurile s-au clarificat, de o manieră oarecum previzibilă. La începutul lunii martie 2020, Mihai Chirica s-a alăturat PNL Iași, a fost cooptat în Biroul Politic Județean PNL Iași și a fost confirmat în postura de viitorul candidat pentru funcția de primar la Iași din partea PNL (sursă aici). Interesant este că tocmai această mișcare a creat un efect de domino și fostul președinte PNL Iași și contracandidat al lui Chirica în 2016, Marius Bodea, și-a dat demisia din PNL și, câteva luni mai târziu a devenit candidat la președinția Consiliului Județean Iași din partea USR (amănunte aici).

Prima controversă mai importantă în care a fost implicat Mihai Chirica a fost scandalul teilor. În 2012, când era viceprimar, ar fi semnat proiectul prin care se regândea amenajarea bulevardului din centrul orașului, luând decizia de a tăia copacii simbol al orașului și de a-i înlocui cu salcâmi japonezi (sursă aici). Decizia a dat naștere la proteste în oraș și critici din partea mai multor organizații ecologiste și, un an mai târziu, teii au fost plantați la loc.

Edilul de Iași are însă nu doar probleme politice dar și probleme legale. Mihai Chirica se pare că ar fi implicat în „dosarul Skoda”, o licitație verificată de către DNA privind achiziția prin leasing operațional, de către Primăria Iași, a patru vehicule marca Skoda: Superb și Octavia. Caietul de sarcini pentru licitația ar fi fost semnat de către Mihai Chirica, la acea vreme viceprimar. După finalizarea procedurii, o a cincea mașină, Skoda Rapid, ar fi ajuns la Adina Samson, fosta amantă a primarului Gheorghe Nichita (sursă aici).

Multiple semne de întrebare au apărut în privința averii lui Mihai Chirica. În presa locală dar și națională au apărut mai multe materiale în care se precizează, fără confirmări oficiale, că mai multe instituții se interesează de situația financiară a edilului și a familiei sale. Conform acestor informații, DNA ar fi deschis un dosar in rem în privința vilelor deținute de Thea și Mălina Chirica, fiicele de clasa a VII-a, respectiv a IV-a a primarului. (sursă aici). Situația care a atras cea mai mare atenție publică însă este cea a fiului în vârstă de doar un an al lui Mihai Chirica, care deține o casă în valoare de 250.000 de dolari și care a fost reprezentat la notar de către bunica sa. Dincolo de legalitatea actului, doar situația în sine ridică multe semne de întrebare, interesată pare a fi și Agenția Națională de Integritate, care, conform unor surse ale ziarelor locale, ar fi început verificarea averii lui Mihai Chirica. (sursă aici). Edilul de Iași a negat orice acuzație și a declarat că este dispus să discute cu procurorii și să ofere lămuriri privind situația sa financiară.

Mihai Chirica a fost și în vizorul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării care l-a amendat cu 10.000 de lei după ce a afirmat că „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac”. (sursă aici). Edilul s-a apărat spunând că a fost vorba despre o metaforă și a contestat amenda primită.

Trecând peste problemele legale, criza din sănătate nu trebuie ignorată. Coronavirusul a lovit puternic și Iașul, la fel ca toate județele din regiunea de dezvoltare Nord-Est. Până în data de 9 iulie, 1042 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în județ. Pe toată perioada stării de urgență și apoi a stării de alertă, Mihai Chirica a comunicat permanent, fie prin posturi locale sau pe rețelele de socializare. Au fost inițiative luate de către autoritățile locale care au venit în sprijinul cetățenilor: înființarea de clase cu predare online, cu precădere pentru anii terminali, măsuri suplimentare de securitate în piețe, transportul public, decalarea programului de lucru în instituțiile publice și altele. Cu toate acestea, Mihai Chirica a stârnit și controverse cu o declarație dată la un post local de televiziune că „în calitate de primar și coordonator al Situațiilor de Urgență pe municipiul Iași, mi-am făcut testul și ieri și îl fac săptămânal, ca să nu-mi infectez colegii” (sursă aici). Declarația a stârnit critici atât din mediul politic cât și din cel medical, în contextul în care testele la acea dată (20 martie) erau rezervate doar pentru persoanele cu simptome și contactele lor.

La 1 iulie Mihai Chirica anunța pe o rețea de socializare că după patru ani de când a fost ales primar „fondurile nerambursabile atrase de Primăria Iași au depășit pragul de 1 miliard de lei”, făcând și o comparație cu perioada 2007 – 2013 când, prin Programul Operațional Regional, Primăria Iași a atras proiecte în valoare de aproximativ 600 milioane lei. Printre obiectivele menționate de edilul de Iași care au beneficiar de aceste fonduri se numără: reabilitarea sistemului de termoficare, Spitalul de Recuperare, introducerea de noi tramvaie și autobuze electrice, deschiderea Centrului Social Cicoarei etc. (mai multe despre acestea investiții aici).

La prima vedere, Mihai Chirica rămâne mare favorit pentru a-și păstra fotoliul de primar la Iași încă patru ani, pentru că alegerile din 2019, europarlamentare și prezidențiale, arată un PSD cu probleme la Iași, față acela care a obținut o victorie clară în 2016. PNL și USR-PLUS au că sunt puternice în capitala Moldovei, dar trebuie să demonstreze asta la alegerile care contează pe plan local. Prin prisma rezultatelor la europarlamentare, candidata USR-PLUS Cosette Chiricău pare a fi un contracandidat redutabil pentru Mihai Chirica. Rămâne de văzut dacă trecerea de la PSD la PNL, controversele din jurul primarului de Iași și perioada aceasta de instabilitate vor avea și efecte electorale neașteptate.

Vlad Bălănescu

Articolul precedentFemeie surprinsă în casă, incendiu în cartierul nemțesc
Articolul următorMugur Cozmanciuc: „Guvernul PNL sprijină IMM-urile și susține economia prin investiții masive”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.