hepatita AO comună din judeţul Vaslui se confruntă cu o gravă problemă de sănătate: 21 cazuri de hepatită virală de de tip A. Cazurile înregistrate în satul Păltiniș (comuna Băceşti) au fost confirmate de analize sau de simptome, se precizează într-un comunicat al DSP Vaslui.

“Primul caz, confirmat serologie, s-a înregistrat la un pacient de sex masculin, de 25 ani, izolat în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență Vaslui. În data de 30.07.2014, 11 cazuri a fost internate în secția Boli Infecțioase a aceluiași spital. Rezultatele probelor recoltate au confirmat hepatita virală tip A. În cursul zilei de joi, 31.07.2014, au fost internate încă 9 persoane cu suspiciune de hepatită virală acută tip A. Dintre acestea, 6 persoane au serologie pozitivă pentru HAV, 2 persoane îndeplinesc criteriile clinice și epidemiologice pentru HAV și o persoană îndeplinește criteriul clinic și urmează a fi investigată serologie. Situația la data de 01.08.2014 se prezintă astfel:

18 cazuri confirmate serologie; repartiția pe grupe de vârstă: 2 ani = 1 caz; 4 ani = 2 cazuri; 5 – 9 ani = 5 cazuri; 10 – 14 ani = 7 cazuri; 20 – 24 ani = 1 caz; 25 – 34 ani = 2 cazuri.

2 cazuri confirmate pe criterii clinice și epidemiologice: 5 – 9 ani = 1 caz; 10 – 14 ani = 1 caz.

1 caz cu simptomatologie clinică (grupa de vârstă 10-14 ani); urmează a fi investigat serologic. Continuăm acțiunea de identificare și vaccinare a contacților”, anunţă DSP Vaslui, într-un comunicat de presă.

MĂSURI

Echipa DSP s-a deplasat în zonă și au fost luate primele măsuri: au fost vaccinați 16 copii (cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani) și 5 adulți (cu vârste cuprinse între 18-25 ani). Se va continua imunizarea copiilor cu vaccin anti-hepatită virală tip A; au fost recoltate 3 probe de apă din surse publice, care în momentul de față se află în lucru; s-a efectuat dezinfecția latrinelor familiilor în care se înregistrează cazurile de îmbolnăvire; s-a demarat acțiunea de curățare și dezinfectare a fântânilor; s-a pus la dispoziția familiilor soluție clorigenă pentru dezinfecția veselei; s-a efectuat educație sanitară.

Localitatea are o populație de aproximativ 300 de locuitori, preponderent adulți tineri și copii. Nu dispun de canalizare și nici de sistem centralizat de distribuire a apei potabile, aprovizionarea cu apă potabilă făcându-se din fântâni.

HEPATITA A – boala mâinilor murdare

Hepatita virală acută tip A este cunoscută ca “boala mâinilor murdare”, fiind o boală cu transmitere pe cale digestivă (fecal-orală) astfel că, condițiile igienico-sanitare necorespunzătoare sau precare duc la apariția acestei boli.

Cea mai bună metodă de prevenire este vaccinarea, care ajută la întărirea imunității împotriva virusului hepatitei A.

De asemenea, există câteva reguli de igienă care trebuie respectate cu rigurozitate pentru a evita infectarea cu virusul hepatitic A, în primul rând, spălatul mâinilor cu săpun de fiecare dată când este utilizată toaleta sau înainte de a prepara mâncarea ori atunci când se ia masa. în plus, este nevoie ca fructele și legumele să fie spălate înainte de a fi consumate și mâncărurile insuficient gătite trebuie evitate. (ZCH NEWS)

Articolul precedentTaxa de poluare auto se poate recupera şi fără acţiune în instanţă!
Articolul următorNoi reglementări de protecţie a consumatorilor
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.