0:00

Alegeri locale. Moldova împărțită aproape frățește între PSD și PNL, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLa nivelul Regiunii Nord Est lupta s-a dat așa cum se aștepta toată lumea între Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, care și-au împărțit, aproape frățește, funcțiile de primari de municipii și orașe.

Deloc surprinzător, liberalii au câștigat cele mai importante primării ale județului Iași. Mihai Chirica a mai câștigat un mandat la Primăria Municipiului Iași, Marius Pintilie a repurtat și el un succes detașat pentru municipiul Pașcani, iar la Podu Ilioaiei rămâne actualul primar Ioan Alexa. La Târgu-Frumos, un preot liberal, Neculai Zugravu, a câștigat fotoliul de primar, iar orașul Hârlău va avea un nou primar, Gheorghiță Curcă (PSD).

Surpriza pentru liberali vine de la Suceava, unde Gheorghe Flutur a pierdut președinția Consiliului Județean în fața candidatului PSD, Gheorghe Șoldan. Și la Primăria Suceava, după 20 de ani în care a fost primar liberalul Ion Lungu, acesta se retrage și, de anul acesta, primăria va fi condusă de pesedistul Vasile Rîmbu care a câștigat detașat  avându-l ca și contracandidat pe PNL-istul Lucian Harsovchi. PSD obține o victorie zdrobitoare și la Fălticeni, unde actualul primar Cătălin Coman recâștigă în forță primăria cu peste 70% din voturile electoratului. Liberalii păstrează trei primării: Rădăuți unde actualul primar Bogdan Loghin obține un nou mandat, Câmpulung Moldovenesc, cu același Mihăiță Negură și Vatra Dornei, cu Ilie Boncheș.

Situație amestecată la Bacău, unde electoratul pare a fi unul conservator în optiuni. USR păstrează municipiul reședință de județ prin Lucian Viziteu. În Onești, PSD câștigă prin viceprimarul Adrian Jilcu, cel care a preluat atribuțiile primarului în ultima perioadă de timp, dar la Moinești liberalii păstrează primăria prin Valentin Vieru care câștigă un nou mandat, fiind în preferințele a peste jumătate dintre alegători. La Buhuși, social-democratul Vasile Zaharia obține cel de-al treilea mandat, iar PNL câștigă din nou Primăria Comănești prin economistul Viorel Miron și Dărmănești prin Constantin Toma. PSD câștigă la Slănic Moldova prin Benone Moraru care l-a învins pe actualul primar PNL, Gheorghe Baciu și păstrează Târgu Ocna, unde Cristinel Ciubotaru prinde un nou mandat.

În Neamț, PSD a recâștigat președinția la județ, prin Vasilică Harpa, a obținut cea mai importantă primărie, cea a municipiului reședință de județ, prin Adrian Niță. Partidul a căștigat și orașul Roznov unde actualul primar Vasile Pavăl a trecut la PSD de la PNL și rămâne pe funcție.  . Târgu-Neamț rămâne în curtea partidului prin actualul viceprimar Vasile Apopei. Romanul rămâne la liberali, Leonard Achiriloaei îi va preda banderola tricoloră deputatului Laurențiu-Dan Leoreanu. Liberalii au câștigat Bicaz-ul luându-l de la social-democrați, prin Iulian- Traian Matasă.

Vasluiul rămâne eminamente social-democrat. Municipiul reședință de județ este tot la PSD, după retragerea din motive de sănătate a primarului Vasile Pavăl, alegerile au fost câștigate de Lucian Braniște. La Bârlad Dumitru Boroș primește un nou mandat din partea alegătorilor, dar de această dată este membru PSD. Primăria Huși rămâne la PSD, cu un nou mandat pentru Ioan Ciupilan, ca și Murgeni prin Eduard Cazacu. Singura excepție este Primăria orașului Negrești unde liberalul Petru- Cristinel Rusu își păstrează fotoliul de primar pentru încă un mandat.

De remarcat că social-democrații conduc și Consiliul Județean Vaslui, prin Ciprian Trifan.

Angela Croitoru

Articolul precedentFetiță de 6 ani rănită de un adolescent cu trotineta electrică. El a plecat de la locul faptei
Articolul următorCod galben de furtuni, dar și caniculă în Regiunea Nord-Est
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.