Salvamont România a lansat ieri, 28 august, proiectul “-1”, prin care încearcă conştientizarea turiştilor privind pericolele la care se expun pe munte, luna august fiind perioada din an cea mai aglomerată şi cu cele mai multe accidente montane, unele dintre ele, din păcate, mortale. În august anul trecut, în România au fost 508 persoane accidentate pe munte, 199 dintre acestea au fost predate ambulanţelor SAJ, SMURD şi elicopterelor SMURD, 6 persoane au decedat pe munte şi trupurile neînsufleţite au fost transportate la Serviciile de Medicină Legală.
Luna aceasta a început cu un deces în masivul Ceahlău, Neamţ, detalii găsiţi aici.
“Ne propunem ca, împreună cu dumneavoastră, să facem în luna august un pas mic, poate cel mai mic posibil și să reducem numărul de accidente pe munte de persoane accidentate grav care au necesitat transport cu ambulanțele SAJ, SMURD sau cu elicopterele SMURD-IGAV și de persoane decedate pe munte măcar cu o singură persoană. De peste 25 de ani, de la an la an, numărul de accidente crește constant și îngrijorător și acest fapt trebuie să fie un mare semnal de alarmă pentru noi toți. Fiți alături de Salvamont România în campania ”-1” și haideți să câștigăm împreună măcar un zâmbet pe fața unui turist, a familiei și prietenilor lui”, precizează iniţiatorii.
Prin această campanie se încearcă conştientizarea populaţiei pentru prevenirea accidentelor montane care ar trebui să fie o prioritate nu numai pentru salvamontişti, ci şi pentru turişti.
“Facem eforturi deosebite, ne pregătim permanent, reușim să avem dotări de excepție cu echipament performant de salvare, prim ajutor și intervenție, refacem marcaje și trasee turistice, refacem sau construim refugii de salvare, baze, posturi și cabinete medicale Salvamont, facem acțiuni educative, asigurăm asistența de specialitate, facem patrulări preventive, dar avem nevoie și de sprijinul dumneavoastră pentru a avea un munte mai sigur și cât mai puține evenimente. Împreună cu celelalte structuri cu responsabilități în salvarea de vieți omenești pe munte, dispeceri SNAU 112 din cadrul STS Serviciul de Telecomunicații Speciale, cei din dispeceratele integrate /comune ISU- SAJ sau dispeceratele Salvamont județene sau cel național, echipajele de pe ambulanțele SAJ sau SMURD, echipajele de pe elicopterele SMURD-IGAV, încercăm permanent să menținem, la cele mai înalte standarde de calitate, desfășurarea activității de salvare în munţi”, declară reprezentanţii Salvamont România.
Angela Croitoru