0:00

Urban, între plusuri și minusuri contabile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ședința Consiliului de Administrație de la Compania de Investiții Urban SA de ieri, 20 august, a stat sub semnul efectelor devastatorului incendiu de la Piața Centrală de acum o lună. De aceea CA-ul a primit spre analiză și rezolvare referate privind situația economică a societății, privind amortizarea unor bunuri sau de eșalonare a unor datorii. Punctele în care s-a vorbit efectiv despre Piața Centrală se referă la aprobarea achiziției privind demolarea pieței, serviciul de pază, dirigenția de șantier pentru demolare, precum și cel privind terenul de la Piața Centrală. Practic, ”excluderea terenului de la Piața Centrală” din contractul general de concesiune înseamnă reîntoarcerea terenului  la primărie, pentru ca aceasta să pornească investiția pentru o piață nouă, după care să vadă ce face cu ea, o dă din nou celor de la Urban, o administrează direct sau vor apărea alți administratori. Interesant ar putea fi alt aspect. Practic, tot ce este în partea de construcție metalică, cupola, etc., sunt bunuri ale municipiului Piatra Neamț. Teoretic, dacă tot preia terenul pentru noua piață, Primăria ar trebui să fie și beneficiara contravalorii resturilor metalice, deoarece ele sunt ”bunuri de retur”, ca să folosim terminologia specifică contractelor, adică bunuri care trebuie returnate la finalizarea unui contract de concesiune.

Bazarul se preia doar la cheie

Termenele pentru finalizarea lucrărilor la viitorul Bazar de pe strada Muncii par să fie tot mai îndepărtate. Ioan Fiterău, directorul CMI Urban, a declarat că din punctul de vedere al societății pe care o conduce, acolo se va intra în momentul în care toate lucrările privind alimentarea cu energie electrică, apă și cele privind paza contra incendiilor vor fi terminate. ”Nu putem începe activitatea, dacă nu sunt create condiții de desfășurare a activității în siguranță. Cei care vând și cei care vin să cumpere trebuie să fie protejați, nu ne jucăm cu așa ceva”, a declarat directorul de la CMI Urban.

Piața Mărăței dă semne de viață

Dacă până acum o lună în Piața Mărăței veneau doar doi comercianți și legea o făcea un chioșcar care – în batjocura tuturor autorităților sau cu protecția lor – care vinde de-a valma pâine, cafele, orez, țigări, pepeni chiar pe terenul celor de la Urban, în condițiile în care are debite la societate – în acest moment lucrurile par să facă primii pași spre reintrarea în normalitate. A apărut un stand foarte bine aprovizionat, cu prețuri de producător cu carne și produse din carne, altul cu produse congelate, unul cu produse de uz gospodăresc – borcane, damigiene, bidoane, etc. – altul cu cafea și băuturi alcoolice. Se simte încă lipsa producătorilor de legume și fructe, pentru ca oferta să fie completă.

Grupaj de V. BĂLĂNESCU

Articolul precedentO necunoscută a ameninţat că se aruncă de pe stâlp
Articolul următorInterviu cu plasticiana Parasca Agape, la o vârstă rotundă