0:00

Teatrul Tineretului, glaciațiuni pe aceeași temă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sub focul încrucișat susținut de directorul Liviu Timuș, opinia publică și o parte a presei locale, foc întețit deseori de președintele Culiță Tărâță, CJ Neamț a găzduit, ieri, încă o întâlnire de lucru pe tema dezastrului de la Teatrul Tineretului. Pe lângă participanți deja clasici (vicepreședinții Emilia Arcan și Dan Manoliu, directorul Doru Conache Gavriliu de la CJ, managerul de proiect Florin Bălușescu, șefa de proiect Smărăndița Gâlea, Ionuț Vacaru – șef de șantier, Teodor Mardiros – diriginte de șantier și Liviu Timuș), au fost prezente două figuri mai puțin cunoscute: Constantin Militaru (ROMCONSTRUCT, pentru partea de execuție la centrala termică, ventilație și climatizare) și Emil Dan Boian (reprezentând proiectantul de instalații). De la-nceput, Florin Bălușescu a făcut mofturi întrebând „Cine a convocat ședința?” și „Ce caută presa? Cine a chemat presa?”. Solicitat să explice temeiul legal pentru secretizarea discuțiilor, pur și simplu s-a topit. Până la urmă, minuta întâlnirii avea să fie scrisă de o colegă de-a lui din primărie.

Directorul Conache, prins cu minciuna

Înaintea de începerea ostilităților propiu-zise s-a marcat un moment al adevărului. Povestea livrată pe piață dinspre CJ, până la dezvăluirile de săptămâna trecută din săptămânalul „Mesagerul de Neamț”, spunea că nu s-a semnat niciun proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor, că nu există așa-ceva, directorul Conache și consilierul județean Gabriel Farcaș având dispoziție de la Culiță Tărâță să nu participe și să nu semneze. N-au semnat, dar au fost prezenți la recepția veche din decembrie 2012, după cum a dezvăluit Florin Bălușescu și a fost nevoit să recunoască directorul din CJ. A fost evocată și tentativa de recepție din iulie 2012 – se știa că fusese blocată de vehemența fostului vice Mihai Fărcășanu, dar ieri s-a aflat că s-au pierdut documentele, deși recepția ar fi fost valabilă! Mai mult, a fost menționată o autorizarea pe linie de PSI din noiembrie anul trecut, cunoscută la CJ, ceea ce confirmă că numai președintele nu știa ce se întâmplă.

Contre între constructor și proiectant pe frigul din sală

Materialul de lucru s-a bazat pe „noutățile” din ultima jalbă trimisă de Liviu Timuș Consiliului județean și actualizarea vechiului inventar de probleme atât de cunoscute publicului larg. Partea de noutăți a fost dominată de nemulțumirea față de sistemul de ventilație. În sală e frig, la spectacole e paradă de paltoane și cojoace. În opinia lui Constantin Militaru, centrala de tratare a aerului e numai pentru ventilație și climatizare pe timp de vară. (În treacăt fie vorba, teatrul e închis vara pe motiv de vacanță.) A fost contrazis de proiectant, acesta garantând că încălzirea sălii de spectacole în anotimpul rece se face exclusiv prin sistemul de ventilație. Evidența-i că sistemul nu corespunde sau nu face față. Proba s-a făcut la fața locului, adică în teatru. Executantul a susținut că se pot aduce îmbunătățiri, care costă alți bani, după ce inventariase un termostat defect și o serpentină neaerisită. Detaliile tehnice ale discuțiilor cad în derizoriu din moment ce nici instruirea ca la carte a mecanicului fochist nu a putut fi susținută cu argumente serioase. Argumente s-au găsit pentru justificarea facturilor mari la gaze, dar și acestea rămân în dezbatere. Cât privește zgomotul produs în sală de instalația de ventilație, s-a recunoscut problema și se caută bani pentru o soluție ce seamănă a improvizație.

S-a vorbit încă o dată despre scaunele de la loje, neconforme cu destinația, despre acustică, uluce, burlane, mixer audio, parchet, mobilier pentru cabine, uși, clanțe și geamuri, toate enumerate pe capitole și puncte.

Termenele care „acoperă” caietele de sarcini

Vicepreședinții Manoliu și Arcan au insistat și, cu greu, au obținut din partea „actorilor” din proiect termene pentru remedierea listei de probleme. Acestea variază între 10 și 30 martie, unul singur putând merge spre 15 aprilie, în funcție de vreme și se rețin majoritar în contul ROMCONSTRUCT, antreprenorul general. Smărăndița Gâlea s-a remarcat prin susținerea unei instalații de degivrare pentru uluce și burlane, în timp ce Liviu Timuș s-a angajat să modifice scaunele în atelierul de tâmplărie al teatrului dacă-și face cineva o pomană cu lemn de esență tare.

Interesant este că de fiecare dată când discuțiile ajungeau la prevederile defecte din caietul/caietele de sarcini, se trecea repede mai departe. De tot hazul a fost când vicepreședinții întrebau, pe câte o chestiune concretă, „Cine răspunde?” și rezulta că vinovat e… caietul de sarcini. N-au fost întocmite cumva la primărie? N-au fost aprobate de primarul Gheorghe Ștefan? Sunt probleme care nu s-au discutat.

Viorel COSMA

Articolul precedentPolitica la ei… făcută cu noi
Articolul următorInterviu cu Costinel Vlad, comandantul Poliției Târgu-Neamț