0:00

Chiar dacă, anul trecut, nu a existat vreu focar din cauza infecțiilor intraspitalicești și nici nu a murit cineva de la infecțiile căpătate în spital, dr. Doina Apetroaie, epidemiolog al SJUN, atrage atenția asupra circulației bacteriilor multidrog. Cu alte cuvinte, acele bacterii care nu mai răspund la tratamentul cu antibiotice. Motivul? Folosirea antibioticelor în exces.

„La unele tratamente cu antibiotice boala nu răspunde tocmai pentru că, în alt context, ele au fost folosite fără un control. Pacienții iau antibiotice cu ușurință de la farmacii, iar în unele cazuri le este prescris antibioticul nepotrivit”, a precizat dr. Apetroaie. Așa se face că, pentru fiecare secție din spital, există o listă cu antibioticele nerecomandate.

„Dacă pe o anumită secție s-a folosit un anumit antibiotic în cantități mai mari, după un timp, acesta nu-și mai face efectul. În acest caz, în funcție de loc și timp, sunt recomandate alte antibiotice”, mai spus Apetroaie. Specialiștii din sănătate spun că importanța declarării numărului real al infecțiilor nosocomiale reprezintă un reper foarte bun pentru măsurile de prevenție. Măsuri ce ar putea ajuta în evitarea unor cazuri de îmbolnăviri grave. (M.T.)

Articolul precedentMai multe ajutoare sociale
Articolul următorSe caută asistent pentru creșă