0:00

Crește numărul de „căpușați”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* în ultimile două săptămâni, potrivit medicilor, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Piatra Neamț ajung 3-4 pacienți, într-o singură zi, care prezintă mușcături de căpușe

În ultimele două săptămâni, Spitalul Județean Neamț se confruntă cu o creștere a numărului de pacienți mușcați de căpușe. Zilnic, la unitatea spitalicească se prezintă 3-4 pacienți pentru a le fi scoase căpușele de sub piele. Medicii avertizează că deși mușcătura de căpușe nu este, în sine, periculoasă,  există riscul ca acestea să transmită infecții în sânge atunci când se hrănesc și să provoace boli grave: encefalita de căpușe, boala Lyme (borelioză), febra recurentă.

„Dificultățile privind diagnosticul cât și tratamentul bolii Lyme au subliniat importanța măsurilor preventive și, prin urmare, a apărut un interes considerabil pentru crearea unui vaccin sigur și eficient. Din păcate, în momentul de față, nu există nicio perspectivă a unui vaccin adaptat pentru utilizarea la om”, a spus dr. Doina Apetroaie, epidemiolog al SJ Neamț.

Ca măsuri de protecție împotriva căpușelor, medicii recomandă purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi, purtarea de încălțămite deschisă la culoare fără decupaje. Pentru cei care vor să se relaxeze la un picnic sunt îndemnați să folosească pături deschise la culoare pentru detectarea cu ușurință a căpușelor. Chiar dacă oamenii folosesc diferite metode pentru extragerea căpușelor, doctorii recomandă ca acestea să fie scoase la spital, sub supravegherea unui cadru medical specializat deoarece există riscul de infecții.

„Nu recomand niciun alt «leac» pentru scoaterea unei căpușe. Este bine ca pacientul să vină la spital pentru a i se extrage căpușa. În caz contrar, cel care încearcă de unul singur să facă acest lucru se poate expune pericolului unei infecții. Căpușa poate să nu fie extrasă în întregime și atunci există riscul unei îmbolnăviri. La spital, după ce căpușa este extrasă se administrează un tratament profilactic pe bază de antibiotice”, a spus dr. Narcisa Postelnicu, de la secția Boli Infecțioase a SJ Neamț.

Marian TEODOROF

Articolul precedentOm de afaceri condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare
Articolul următorUn motociclist a căzut de pe o stâncă „de 5 etaje”