0:00

* doar 0,22% din pacienții internați s-au procopsit cu o infecție intraspitalicească

La Spitalul Județean Neamț, în anul 2012, doar 0,22% din pacienții internați s-au procopsit cu o infecție intraspitalicească. Numărul infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești), raportat în listele oficiale ale SJUN este mic, comparativ cu externările făcute într-un singur an. În 2012, la 37.127 de externări au fost raportate doar 85 de cazuri cu astfel de infecții. În 2013 au fost doar 83 de bolnavi. Un număr care este subraportat, potrivit medicului Doina Apetroaie, epidemiolog al SJUN, care a precizat că cifrele nu arată realitatea.

„Sunt mai multe secții care nu raportează toate infecțiile. De cele mai multe ori se întâmplă pentru că afecțiunile sunt minore, iar medicii consideră că nu se merită să fie pomenite. Am prezentat conducerii faptul că sunt subraportate, după exemple concrete. Implantarea de cateter reprezintă 20% din infecțiile nosocomiale dintr-un spital. Este o rată a incidenței. La Spitalul Județean Neamț, această procedură reprezintă doar 1,2% din motivul apariției infecțiilor nosocomiale, ceea ce arată că nu toate infecțiile sunt raportate”, a declarat dr. Apetroaie.

Infecții de pe mâinile personalului medical

În 2012 au existat 3 secții care nu au declarat nicio infecție nosocomială. Potrivit unor studii realizate la nivel mondial, rata incidenței infecțiilor nosocomiale, într-un spital din România, este între 3-5%. În cea mai mare unitate spitalicească din județ rata nu depășește 0,22%. Motivele, pentru care apar aceste infecții, sunt legate, în principal, de neglijența în igienă. Fie că e vorba de personalul medical, de oamenii care ajung în spital sau de spațiile aferente unde sunt oferite serviciile medicale. Potrivit rezultatelor contorizate în SJ, cele mai multe bacterii patogene care declanșează infecțiile nosocomiale vin de la medici, asistente și infirmiere. În SJ, în 2008, din totalul infecțiilor nosocomiale, aproximativ un sfert erau cauzate de bacteriile purtate de mâinile personalului medical. În 2012, rata a fost redusă cu 10 procente.

„Am reușit să responsabilizăm doctorii, asistentele, infirmierele și elevii practicanți. Au fost mai atenți cu igiena mâinilor și, totodată, s-au folosit și mai multe substanțe dezinfectante”, a adăugat medicul Apetroaie. (M. TEODOROF)

Articolul precedentDoar unii consilierii romașcani au bătut palma pe buget
Articolul următorCandidatul PSD la europarlamentare, încă la secret