Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamț anunță că toți șefii de instituții publice sunt pasibili de amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei, dacă nu s-au preocupat să publice – la propriile sedii și pe site – lista cu toate veniturile plătite din fonduri publice aferent tuturor funcțiilor, potrivit unui comunicat de presă. Cerința este stabilită de legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care se stabiliesc două termene pentru publicarea veniturilor, respectiv 31 martie și 30 septembrie, din fiecare an.

“Verificarea respectării acestei obligaţii intră în competenţa Inspecţiei Muncii. Nerespectarea prevederilor legale menţionate anterior atrage răspunderea contravenţională a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în cauză şi se sancţionează cu amendă între 5.000 lei şi 10.000 lei”, precizează Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț, care adaugă că deocamdată nu s-au dispus controale.

Normele stabilesc să fie făcute publice salariul de bază, solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, indemnizaţia de încadrare sau indemnizaţia lunară, după caz; tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor şi premiilor eligibile pentru fiecare funcţie, precum şi baza legală a acordării acestora, valoarea anuală a voucherelor de vacanţă care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acestora; valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum şi baza legală a acordării acesteia; orice alte drepturi în bani şi/sau în natură, dacă este cazul, precum şi baza legală a acordării acestora; orice informaţii cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum şi baza legală a acestora. (C.I.)

ub
pietricica turism