0:00

Campanie împotriva neglijenţei: un hoţ din 4 „vânează” locuinţe, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDin statisticile Poliţiei Neamţ, rezultă că unul din patru furturi vizează locuinţele, hoţii folosind cel mai mult metoda împrietenirii şi numai în 25% din cazuri cheile potrivite. Conform declaraţiei comisarului şef Paul Tablan, şeful IPJ Neamţ, nici anul trecut şi nici în primul trimestru al acestui an nu s-au înregistrat furturi din locuinţe cu prejudiciu foarte mare şi nici moduri de operare deosebite. Însă, în privinţa pagubelor, lucrurile sunt subiective; ceea ce pentru unii poate părea un fleac (două găini sau un sac cu porumb) valorează uneori foarte mult pentru cei prădaţi. În acest context şi în condiţiile în care furturile din locuinţe au crescut cu 2,7% în 2015, faţă de 2014, Poliţia Neamţ şi Groupama Asigurări au lansat campania preventivă „Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt”, care se va derula până la jumătatea lunii august.

Un geam lăsat deschis, o uşă neasigurată sunt de cele mai multe ori «invitaţii» pentru hoţi”, a punctat comisarul şef Paul Tablan. „De asemenea, permiterea accesului în  locuinţă a unor persoane care pretind că reprezintă diferite instituţii sau că vând sau cumpără diverse produse, nu face altceva decât să ofere o oportunitate pentru infractori”.

În esenţă, campania (a cincea derulată în parteneriat cu Groupama) îşi propune conştientizarea cetăţenilor, care contribuie – prin diverse neglijenţe – la reuşita loviturilor date de hoţi. Au fost mereu probleme cu casele nelocuite din mediul rural, abia de curând oamenii începând să-şi monteze sisteme de alarmă şi de supraveghere, cum au fost mereu probleme cu oamenii care obişnuiesc să lase uşile descuiate. Iar în Neamţ se fură orice, de la umbrela lăsată în cuier, până la lopata de zăpadă sprijinită de peretele casei, hoţii specializându-se deja pe „categorii” de pradă: păsări şi animale, produse electronice şi electrocasnice, scule şi unelte, obiecte diverse uşor vandabile şi cu piaţă de „desfacere” asigurată.

Pentru ca mesajele campaniei şi informaţiile să ajungă cât mai uşor la grupurile ţintă, a fost realizat un site – www.prevenireafurturilor.ro – care conţine recomandări, dar oferă şi posibilitatea de a participa la un concurs cu premii. De asemenea, au fost făcute spoturi radio şi video care vor fi difuzate de posturile locale şi, în paralel, vor fi expuse afișele campaniei la avizierele asociaţiilor de proprietari, la intrările în centrele comerciale şi în alte clădiri frecventate de mulţi oameni. Totodată, cu ocazia manifestărilor publice, a întâlnirilor cu membrii asociaţiilor de proprietari şi a acţiunilor care vor fi făcute în parcuri sau în şcoli, poliţiştii de la Compartimentul de prevenire vor distribui flyere care conţin măsuri de prevenire a furturilor din locuinţe. La nivelul întregului judeţ, vor fi distribuite 4000 de flyere şi vor fi expuse 150 de afişe.

C.M.

 

Articolul precedentROMAN: Cărţi de identitate cu programare on-line
Articolul următorTelenovelă cu pirande răpite
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.