0:00

Paliația, o viață mai bună sau antecamera morții?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ministerul Sănătății a încuviințat înființarea unui Compartiment de Îngrijiri Paliative în cadrul SJU Neamț, Consiliul Județean a dat din cap afirmativ la sfârșitul lunii iunie, iar astăzi se vorbește tot mai intens despre demersurile care se fac pentru punerea în practică a unei idei „de suflet” de care bolnavii din Neamț au nevoie. Cum va arăta secția, nu se ştie încă. Cert este că drumul nu este atât de scurt pe cât pare. Rămân în continuare câteva întrebări la care am încercat să găsim răspunsuri.

“Nu trebuie să inspire teamă”

Deschiderea Compartimentului de Paliație revine în atenția reprezentanților Spitalului Județean după ce Maternitatea care se afla la etajul 5, în clădirea nouă, a coborât cu un etaj. Secția de Cardiologie își va face în curând valiza pentru a pleca din „Spitalul Vechi”, în locul unde a fost găzduită Maternitatea. În locul Cardiologiei, ar urma să vină Paliația și Reumatologia. În aceste condiții se va înființa Paliația. Pentru că nu puțini au fost cei care s-au gândit la acest nou compartiment ca la o „sperietoare” unde sunt aduși muribunzii, am încercat să aflăm ce presupune  înființarea unui Compartiment de Îngrijiri Paliative. „Când vorbim despre o secție de Paliație trebuie să ne gândim că acest loc nu este o prelungire a Secției de Oncologie. Este cu totul altceva. Acolo ajung pacienți din toate secțiile. Fie că sunt de la Oncologie, Neurochirurgie sau Ortopedie. Este nevoie de o Secție de Paliație pentru că există mulți bolnavi care au nevoie de astfel de îngrijiri. Există oameni care sunt singuri, care sunt părăsiți de familie, nu vine nimeni să-i vadă. Pe aceștia i-aș recomanda în primul rând. Nu știu cum va arăta locul respectiv. Este nevoie de oameni cu niște cursuri speciale, este nevoie de psihologi, de oameni care să le vorbească pacienților despre speranța la viață și în același timp de cum să privească moartea cu seninătate. Nu va fi ușor celor care vor lucra acolo. Și la noi pe secție sunt pacienți care ar avea nevoie de un loc la Paliație. Pacienții nu-mi vor fi luați la întâmplare, ci vor pleca cu recomandare și mizez pe faptul că pe lângă medicație, pe lângă tratament, o mare atenție va fi acordată oamenilor singuri. Locul acela trebuie făcut într-o așa manieră încât să nu inspire rumoare sau teamă, trebuie să fie un loc care să aline și să încurajeze, să trateze și să dea speranță”, a spus dr. Doinița Gavrilescu Vararu, șefa  Secției de Oncologie a SJU Neamț.

“De unde fonduri?”

Nici Compartimentul de Neurochirurgie nu duce lipsă de bolnavi care ar putea fi îngrijiți în noua secție. „Facem secție de Paliație, dar ce fel de pacienți aducem acolo? Îi ducem doar pe cei cu cupon de pensie sau și pe cei care sunt singuri și nu au pe nimeni? Se va face și recuperare acolo? Nu știu dacă vor fi duși bolnavi care să stea acolo 2 ani de zile. Dacă vor fi aduși doar pacienți care sunt în fază terminală, atunci putem spune că secția nu va fi altceva decât o antecameră a morții, ori nu asta înseamnă paliație. Avem bolnavi, avem pe cine duce acolo, dar rămâne de văzut după ce criterii vor fi aleși, cu ce fonduri vor fi tratați. Este nevoie de o astfel de secție, nu numai în spitalul nostru, ci în toate spitalele din țară, însă problema este aceeași, de unde fonduri? Să facă această secție și apoi mai vorbim și de pacienții de la Neurochirurgie care vor ajunge acolo”, a spus dr. Elena Dragomirescu, medic primar coordonator al Compartimentului de Neurochirurgie din Cadrul SJU Neamț.

La ora la care am ajuns pe holurile Secției de Ortopedie, dr. Remus Caranfil era în sala de operații. Nu de puține ori însă am auzit medicii de aici spunând că ar fi nevoie pentru pacienți de o sală de recuperare. În ceea ce privește bolnavii care ar putea ajunge la Îngrijiri Paliative există cazuri și acest exemplu nefericit se repetă aproape pe toate secțiile, ceea ce ne face să credem că 12 paturi, câte au fost aprobate pentru organigramă, sunt prea puține. Dr. Ioan Lazăr, managerul spitalului recunoaște acest lucru și speră că, după ce va fi pusă în funcțiune Paliația, în funcție de solicitări, se va căuta o soluție pentru o extindere a numărului de paturi. Până atunci planurile pentru deschiderea compartimentului este doar pe foaie, condițiile mai trebuie însă finanțate și “sfințite” cu oameni speciali.

„Ne-am gândit la toate aspectele.

Managerul spitalului, dr. Ioan Lazăr, are o viziune, pe care ne-a împărtășit-o parțial, pentru că spune că „mai sunt lucruri de pus la punct”.

 – Aveți o schemă de personal?

– Am un medic, mai trebuie să găsesc unul. Oricum, vor fi medici din cadrul Spitalului Județean.

– O să aveți și psihologi?

– O să avem și psihologi, o să avem și preoți și voluntari. Mai multe nu pot să vă spun deocamdată.

– Se va face și recuperare sau vor fi aduși doar pacienții care sunt în fază terminală?

– În funcție de cazuri, de gravitate și de alte aspecte, se vor face și proceduri de recuperare dacă va fi nevoie.

– Cum va arăta Secția de Paliative? Mai trebuie să faceți îmbunătățiri, reparații?

– Vrem să compartimentăm spațiul pentru fiecare pacient și o să dureze un pic. Mai mult decât atât mai avem nevoie de niște paturi speciale pentru bolnavii care vor ajunge acolo. Costul unui astfel de pat poate ajunge până la 2.000 de euro bucata. Încercăm să creăm un confort. Trebuie să vedem în ce măsură vom reuși să facem rost de bani.

 O Secție de Îngrijiri Paliative există în județul Neamț, de aproximativ un an, la Spitalul de Pneumoftiziologie de la Bisericani. O secție cu 12 locuri, unde există intenții de extindere.

Marian TEODOROF

Articolul precedentECO, sămânţă de scandal în CL Târgu Neamț
Articolul următorPrefectul revocă… revocarea vicelui de Girov