0:00

700 de lei în plus pe cap de elev, ZCH NEWS - sursa ta de informații
sursa foto: istockphoto.com

După creșterile salariale adoptate de Guvern pentru angajații din Educație, au fost luate alte două hotărâri ce vizează învățământul. Ele fac referire la creșterea costului standard per elev/ preșcolar pentru învățământul preuniversitar de stat, cost ce ar trebui să asigure, în cea mai mare parte, cheltuielile cu salariile și pregătirea profesională a profesorilor. Astfel, costul standard per elev/ preșcolar pentru învăţământul preuniversitar, pentru anul 2017, crește de la 3.043 lei pe an la 3.740 lei, potrivit hotărârilor adoptate în ședința Guvernului. Costul standard per elev/preşcolar se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/ domeniu, în funcţie de mărimea şi tipul unităţilor de învăţământ, mediul urban/ rural şi coeficienţii de temperatură din zone geografice.

Pe baza costului standard per elev/preşcolar, se alocă:

– finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi a contribuţiilor aferente acestora pentru unităţile de învăţământ. Nu sunt incluse în această categorie cheltuielile pentru alocaţii pentru transportul la şi de la locul de muncă, precum şi cheltuielile salariale în natură.

– finanţarea cheltuielilor cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, precum şi a celor pentru bunuri şi servicii.

Cu toate acestea, costul standard per elev va fi diferit de la o școală la alta, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, în funcție de tipul unității.

”Concret, costul standard per elev din învăţământul gimnazial din mediul urban (considerat coeficientul 1) în 2017 este stabilit la 330 lei/an. Acest tip de costuri este determinat prin aplicarea unor coeficienţi de diferenţiere la valoarea coeficientului 1, de bază. Coeficienţii de diferenţiere sunt stabiliţi în funcţie de tipul unităţii de învăţământ (grădiniţă, şcoala gimnazială, liceu teoretic, şcoală profesională, colegiu), numărul de elevi înscrişi,zone de temperatură (sunt şase zone de temperatură identificate), precum şi mediul urban/rural. De exemplu, pentru un liceu din zona 1 (judeţele Călăraşi, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman) cu până la 300 de elevi înscrişi, coeficientul aplicat va fi 1,1661, în timp ce pentru aceeaşi categorie de unitate de învăţământ situată în zona 6 (judeţele Bistriţa-Năsăud, Covasna, Hunedoara, Harghita, Maramureş, Suceava) coeficientul aplicat va fi 1,3061”, se mai precizează în sursa citată. (M.T.)

Articolul precedent23 ianuarie, zi liberă pentru că e înainte de 24 ianuarie! Cum va fi în 2020?
Articolul următorPolițiștii din Piatra-Neamț au percheziționat Penitenciarul Iași
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.