0:00

Zona Roman – bomba cu ceas a hepatitei?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* singurele măsuri de protecție au fost puse în aplicare de DSP

* din păcate, cei depistați refuză aplicarea unor măsuri minime de igienă corporală sau nu acceptă să fie vaccinați

* în plus, lipsa apei curente din gospodăriile nemțene oferă şanse puţine eforturilor de stopare a bolii

Zona Roman este sub amenințarea hepatitei, după ce reprezentanții DSP Neamţ au anunțat că riscul apariției de noi cazuri este la ordinea zilei. Bomba cu ceas a pornit în februarie, la Centrul de Educaţie Incluzivă din municipiu. Atunci, 19 copii au fost diagnosticaţi cu această boală. La sfârșitul lunii august, în statisticile DSP Neamţ apăreau 127 cazuri de hepatită în județ, din care 116 doar în zona Roman.

Prinde hepatita, scoate-i ochii!

Singurele măsuri de protecție au fost puse în aplicare de DSP, dar fără prea mare ecou. Procedura de izolare a hepatitei este una foarte strictă, dar nu garantează o eficiență de 100%, mai ales când cei depistați refuză aplicarea unor măsuri minime de igienă corporală sau nu acceptă să fie vaccinați. „Este o problemă cu această hepatită de mai mult timp la Roman. Și nu vor fi ultimele cazuri. Noi mergem în fiecare casă, acolo unde au fost depistate persoane bolnave de hepatită. Facem dezinfecția, facem vaccinări și încercăm să identificăm contacții. Problema este alta, mai ales cu cei din mediul rural. Îi găsim în mizerie, le facem dezinfecția și ei nici măcar nu păstrează această curățenia. Mulți dintre ei refuză să fie vaccinați și este normal ca acolo această hepatită să recidiveze. Cea mai mare problemă este apa și săpunul”, a spus Roxana Pipirigeanu, șef Compartiment de Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Neamț. Lucrurile însă sunt mult mai grave decât atât. Copiii, care sunt purtători ai virusului, pot molipsi și alți elevi odată cu începerea noului an școlar. Discuții se vor purta între DSP și ISJ Neamț, dar dacă nu există apă în școli cum se poate preveni această boală? Nu mai puțin de 40 de unități de învățământ nu au sursă de apă potabilă, iar pe lângă acest aspect se adaugă numărul scăzut de cabinete școlare care au medici. În cel mai fericit caz acestea sunt ocupate de asistenți medicali, iar singura „facilitate” oferită copiilor este un consult evaziv la începutul anului școlar. Nu mai vorbim de orele de educație pentru sănătate, care sunt la „cheremul” școlilor sub formă de opționale.

Județul Neamț caută apă și săpun

Un alt motiv, care nu dă prea multe șanse de oprire a bolii, este lipsa apei curente din gospodăriile nemțene. Potrivit rezultatelor preliminare ale Recensământului din 2011, făcute publice de INS, media pe țară a gospodăriilor cu baie în interior este de 61%, față de o medie europeană de aproximativ 95%. În județul Neamț, doar 51,20% au toaleta în interiorul locuinței. Problema cea mai mare apare în cazul locuințelor alimentate cu apă curentă. Potrivit unor date preliminare de la recensământ, se arată că la nivelul țării doar 66,7% din locuințe au apă curentă. Județul Neamț se situează sub media pe țară cu 55,30%.La toate acestea se adaugă lipsa din maternități a vaccinul antihepatic B. Reprezentanții DSP precizează că vaccinul se va afla în stoc doar până la sfârșitul lunii acesteia. Hepatita este așteptată să lovească din nou în zona Roman. Reacții? Până la apariția unor cazuri mai grave, singurul tratament folosit constă doar în dezinfecție și monitorizare.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPrimă de instalare dublată pentru tinerii fermieri
Articolul următorRășpect și onor la pompierii!