Absența la urne a medicilor nemțeni (se aleg membrii Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor) este copleșitoare, anul acesta, față de situaţia de acum şase ani. Până astăzi, 21 septembrie, în jurul orei 11:00, se prezentaseră la vot… 27 de medici, în condiţiile în care alegerile au început de miercuri, 20 septembrie și se desfășoară de la ora 8:00 la ora 20:00.
“Mie mi se pare a fi una dintre cele mai importante comisii ale Colegiului Medicilor. Mă așteptam la o prezență mai mare la vot a medicilor, pentru că îi interesează direct. Noua Comisie de disciplină va fi aleasă din al doilea tur de scrutin și le doresc noilor membri să analizeze corect cazurile pe care le vor avea și să ia măsurile prevăzute de lege”, a declarat dr. Daniela Florina Marcoci, președintele comisiei electorale.
Din aproape 850 de medici membri ai colegiului, este nevoie de aproximativ 600 pentru a asigura prezența a două treimi necesare pentru alegerea din primul tur a membrilor care vor forma corpul medicilor judecători pentru următorii 6 ani.
Printre cei 27 de votanți de astăzi se numără, desigur, câțiva dintre cei 11 candidați: fosta președintă (în ultimul an) a comisiei – dr. Doinița Vararu-Gavrilescu (șefa secției Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Neamț), medicul de familie Liliana Georgeta Dorofte (membru și în mandatul anterior), radiolog Gabriela Lucachi (director medical interimar al Spitalului Târgu Neamț și medic șef la laboratului de radiologie și imagistică medicală). Urmau să vină cei trei medici de la Roman – radiolog Oana Onu (directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență Roman), ortoped Adriana Viorica Orzescu și medicul internist Cătălina Elena Pălăncianu (șefa secției interne). Dar și ceilalți candidați: cardiolog Lucia Chetreanu (de la Spitalul Județean de Urgență, membru în precedenta comisie), dr. Pușa Crețu (directorul medical al Spitalului Bicaz, fost membru), dr. Alina Claudia Denciu (de la secția obstetrică-ginecologie a Spitalului Județean de Urgență), dr. Constantin Neagu (vicepreședinte al Asociației patronale a medicilor de familie Neamț) și, nu în ultimul rând, psihiatrul Cristinel Sava (de la Spitalul Județean de Urgență).
Președintele fostei comisii ne-a declarat că speră să facă parte din noul complet de 6 judecători, experiența fiind principalul atu: “Nu pot spune că cele aproximativ 40 de cazuri pe care le-am avut în cei 6 ani de mandat au fost multe. Dar nici foarte grele. În măsură în care doar 10 au ajuns la Comisia superioară și cred că 7 mai sunt în lucru, consider că vechea comisie și-a făcut treaba. Mai ales că nici unul din cazuri nu a ajuns în instanță”, a precizat medicul oncolog Doinița Vararu-Gavrilescu.
Pe holul Colegiului Medicilor, galeria foștilor profesioniști, care au vegheat de-a lungul timpului la bunăstarea pacienților și îmbunătățirea condițiilor pentru lumea medicală, întărește sentimentul că încrederea nu poate muri și că onoarea profesională pornește întotdeauna de la responsabilitatea pe care și-o asumă omul de dincolo de uniformă. (C.I.)
*********************
PREVEDERILE LEGALE
ART. 68 – Comisia de etică şi deontologie profesională are următoarele atribuţii:
a) urmăreşte evoluţia practicii medicale şi a modului de aplicare a principiilor etice şi normelor deontologice;
b) analizează evoluţia normelor deontologice în practica europeană şi internaţională;
c) face propuneri de modificare a Codului de deontologie medicală;
d) stabileşte şi reglementează regimul de publicitate a activităţilor medicale;
e) propune modalităţi de diseminare, însuşire şi control al respectării normelor deontologice de către membrii Colegiului Medicilor din România, în special de către cei sancţionaţi disciplinar.
ART. 69
(1) Comisia de jurisdicţie profesională participă la judecarea cazurilor de abateri de la normele de etică profesională, de deontologie medicală şi de la regulile de bună practică profesională, în calitate de organ de cercetare disciplinară.
(2) Comisia de jurisdicţie profesională are următoarele atribuţii:
a) desfăşoară ancheta disciplinară în cazul plângerilor faţă de care Biroul executiv a dispus declanşarea anchetei şi, respectiv, contestaţiilor formulate împotriva deciziilor emise de comisiile de disciplină ale colegiilor teritoriale;
b) constituie dosarul de anchetă disciplinară şi administrează probatoriul necesar în vederea soluţionării cauzei;
c) întocmeşte referatul cu propunerea de soluţionare a cauzei şi susţine acţiunea disciplinară în faţa Comisiei superioare de disciplină.
(3) Instrumentarea cazurilor ce constituie abatere disciplinară se face în temeiul legii, al prezentului statut, al Codului de deontologie medicală şi al regulamentului organizării şi desfăşurării activităţii comisiilor de disciplină, aprobat prin decizie a Consiliului naţional al Colegiului Medicilor din România. (extras din Statutul Colegiului Medicilor din România)