Un public numeros a participat astăzi, 22 aprilie, la a III-a ediție a Festivalului Curții Domnești, organizată de Primăria și Consiliul Local Piatra Neamț. Tema ediției și vremea bună au adus pe platoul Curții Domnești oameni și din alte orașe ale Moldovei atrași nu doar de pitorescul costumelor artiștilor ce evocă vremurile de sub domnia lui Petru Rareș, fiul marelui voievod Ștefan cel Mare, ci și de ocazia de a vedea frânturi din viața obișnuită a românilor de acum câteva sute de ani.

Deschiderea festivalului, care prefațează împlinirea a 527 de ani de existență și Ziua Orașului Piatra Neamț, a început cu parada calfelor călătoare care, la ora 11:00, au pornit din fața Teatrului Tineretului, spre Casa de Cultură, Muzeul de Istorie și au poposit pe platoul Curții Domnești. Despre ediția de anul acesta dedicată Centenarului Unirii au vorbit, printre probleme de sonorizare, primarul Dragoș Chitic, preotul paroh Dan Ovidiu Cojan al Bisericii „Sfântul Ioan Domnesc” și istoricul Liviu Zgârciu care a prezentat trupele de artiști prezente la Piatra Neamț. În cuvântul său, preotul paroh Dan Ovidiu Cojan a vorbit despre unitatea de credință și de neam, despre onoranta sa misiune de a fi „unul dintre continuatorii slujbelor care au fost săvârșite cu timp și fără timp, adică fără întrerupere în această perioadă de 520 de ani, și deosebit de onorați de a trage clopotul din această Clopotniță a Bisericii Domnești”.

„Este un festival foarte important pentru Piatra Neamț. Sărbătoarea Curții Domnești este un eveniment care a crescut de la an la an, ca și prezență a pietrenilor și chiar a celor din afara orașului. E o zi superbă astăzi, la Piatra Neamț și sunt convins că toți cei prezenți se vor bucura de o lecție de istorie vie dintr-o perioadă importantă pentru orașul nostru, când Ștefan cel Mare era prezent în această zonă și a realizat Curtea Domnească, punctul cultural și istoric cel mai important al orașului Piatra Neamț”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Viceprimarul Bogdan Gavrilescu a spus că „este un festival foarte important, pentru că Piatra Neamț are nevoie de evenimente cu care să se mândrească, să ne facem cunoscuți la nivel național și internațional”.

Liviu Zgârciu este la a doua colaborare, anul acesta, cu festivalul de la Piatra Neamț, colaborare ce a început cu Festivalul Dacic adus de la Alba Iulia: „Anul acesta este o ediție sperăm reușită, vremea ține cu noi, anul trecut festivalul a fost mutat pentru că a nins, e mult mai multă lume decât anul trecut. Programul include demonstrații, lupte, teatru, muzică medievală, spectacol cu foc”.

Copiii au fost cel mai atrași de meșteșugurile și armele vremurilor de odinioară: unii mânuiau arcul, alții ocheau cu pușca, unii s-au arătat curioși să afle cum mânuiau vitejii pe vremuri sabia, rolul scutului, a coifului, cum se ațâța focul cu foalele în fierărie, în timp ce alții testau „uneltele” de tortură. Trupele venite de la Sibiu, Suceava, Bistrița și Târgu Neamț au pregătit spectacole de teatru, jonglerii cu steaguri, concurs între arcași, spectacol cu foc și muzică. (C.I.)

Articolul precedentL4 Surpriză la Răuceşti: Speranţa – CSM Ceahlăul 2-1 (2-0)! S-a mai retras o echipă!
Articolul următorGALERIE FOTO L4: Speranţa-CSM Ceahlăul, 90 de minute în 45 de instantanee
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.