Vineri, la Hotel Central Plaza Expoziţia „Scene, Cuvioşi, Ierarhi”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tânărul pictor Marian Moncea îşi va prezenta expoziţia personală de icoane de mari dimensiuni – „Scene, Cuvioşi, Ierarhi”, vineri, 7 februarie 2014, ora 18,00, la Hotel Central Plaza. Cu 2 zile înainte de împlinirea vârstei de 30 ani, pictorul nemţean Marian Moncea expune către publicul larg cel mai recent proiect al său: 14 icoane de mari dimensiuni pictate special şi la îndemnul Mănăstirii Nechit, prin stareţul Arhimandrit Zenovie Grigore şi dedicat surorii artistului, Andreea, îngerul care a părăsit „lumescul” acum mai bine de 3 ani.

Artistul va avea ca invitat special pe scriitorul Adrian G. Romila care va vernisa expoziţia în acordurile tânărului chitarist Ovidiu Pintilie. Icoanele pictorului Marian Moncea vor rămâne 7 zile în Galeria de Artă găzduită de Hotel Central Plaza şi administrată de Asociaţia Culturală ERA, prin curator Ciprian Istrate, urmând ca din 17 februarie să intre în proprietatea Mănăstirii Nechit. Pictorul a mai avut expoziţii personale şi de grup în Galeriile de Artă ale facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design, Galeriile Cupola, Centru Francez din Iaşi, în perioada anilor de studenţie.

Născut la Sinaia, profitând de o copilărie frumoasă în Câmpina, apoi pe tărâmuri moldoveneşti, Marian Moncea îşi descoperă vocaţia încă de la 13 ani, părintii îndrumându-l spre Liceul de Artă „Victor Brauner”,  liceu pe care îl termină în 2003, în acelaşi an înscriindu-se la Universitatea George Enescu – Facultatea de Arte Plastice Decorative şi Design, specializarea Pictură de şevalet.

Înclinaţia către pictura bisericească, deşi nu se rezumă doar la acest gen de pictură, o are din familie, una creştin ortodoxă. Marian Moncea a început să picteze icoane încă de acum 8 ani, majoritatea lucrărilor ajungând fie în diferite biserici şi mănăstiri din ţară, fie către persoane credincioase din România sau străinătate. Înca din 2013, pictorul Marian Moncea şi-a deschis atelierul Ramian.ro care se ocupă de pictură icoane pe lemn, pictură pe perete, alte servicii de pictură personalizată. (N.S.)

Articolul precedentInterviu cu dr. Virgil Răzeşu, la 82 de ani
Articolul următorSute de cărți donate Bibliotecii Roman