0:00

* PODEA. Inginer arestat în 1948, în lotul legionarilor, împreună cu doctorul Dumitrescu şi Teodor (Bubu) Roman. Torturat cu bestialitate de Ambrus Koloman şi Aurel Moiş.

* PODOLEANU, Mihai T. Născut la 14 ianuarie 1929. Elev din Roman. Arestat la 15 mai 1948, torturat în anchetă şi condamnat la 6 ani de închisoare. Detenţia la Suceava, Târgşor, Peninsula şi Aiud, de unde a fost eliberat, în 1954. Rearestat şi condamnat, de Tribunalul Militar Iaşi, la 19 iulie 1958, la 23 de ani de închisoare, în urma unui proces înscenat de Securitatea Bacău. Detenţia la Securitatea Bacău, Jilava, Aiud (1960), Salcia (1963). Eliberat, prin graţiere, la 31 iulie 1964, de la Ostrov.

* POGONAT, Petru. Călugăr de la Mănăstirea Neamţ. Arestat şi condamnat

* POJOCEANU, Maria. Condamnată.

* POJOCEANU, Ştefan. Condamnat.

* POLITIC, Mihai. Preot ortodox, paroh în comuna Boboieşti – Neamţ. Tatăl a 3 copii. Susţinător al Organizației de Rezistenţă Naţională  Regele Mihai I. Otrăvit la Târgu-Neamț (vezi şi Mihai Rădulescu, P. S. Irineu Slătineanul, Preoţi în cătuşe, Editura Ramida, 1997, p. 32)

* POPA, Aurel C. Elev la Liceul Comercial Spiru Haret  din Piatra-Neamţ. Arestat în 1948, împreună cu 15 colegi, şi judecat în Grupul  Avram Iancu, creat ca anexă a Centrului Studenţesc Legionar Iaşi. Condamnat în martie 1949, pentru că participase la strângerea de ajutoare pentru camarazii arestaţi. Detenţia la Suceava.

* POPA, Gheorghe. Ţăran din comuna Timişeşti. Condamnat în lotul organizaţiei  Frontul Patriei, iniţiate de preotul Nicolae Filip, din comuna Brăteşti, care era şi autorul următoarei rugăciuni: “Tatăl nostru cel din Moscova, / Prăbuşească-se împărăţia ta /…Şi ne iartă nouă condiţiile de armistiţiu, / Precum şi noi iertăm jafurile voastre. / Şi nu ne duce pe noi în ispită / De a mai trece o dată Nistrul, / Şi ne izbăveşte de prietenia cu Rusia, Amin!”

* POPA, Neculai. Născut în 1925, în Dragomireşti, în apropiere de Târgu Neamţ. Student la Facultatea de Drept din Iaşi (în anul alII-lea), unde era coleg cu Eugen Ţurcanu. Membru al unei  Frăţii de Cruce din Piatra-Neamţ. Arestat la 15 mai 1948, de Securitatea din Piatra-Neamţ, după o întrunire a membrilor Frăţiilor de Cruce din Bacău, Piatra-Neamţ şi Roman (care discutaseră despre depozitul de arme al partizanilor anticomunişti, de la Solonţ – Bacău), în urma denunţurilor agenţilor Constantin Doina, Nicolae Dumei, Ion Lunguleac şi Lucian Pascaru, care aveau să fie şi ei arestaţi. Colegul de lanţuri al lui Neculai Popa, Gheorghe Pivin, nemaisuportând torturile şi bătăile cu frânghia udă, a încercat să se sinucidă, tăindu-şi venele de la o mână, dar a fost “salvat”, numai pentru a fi torturat în continuare. Neculai Popa a fost anchetat la Suceava, unde a fost torturat de Blehan, Danielevici şi Voicescu, împreună cu Ciupagea şi comisarul Pompilian, care fuseseră trimişi de la Bucureşti, cu misiunea de a lucra pentru anihilarea Mişcării Legionare. După ce l-au omorât în anchetă, în ziua de Sfinţii Petru şi Pavel 1948, pe prietenul lui Neculai Popa, Ion Buliman, încercând să afle de la el informaţii despre un depozit de arme al partizanilor de la Solonţ – Bacău, cei amintiţi au trecut şi la torturarea sistematică a lui Popa: sute de lovituri la tălpi şi pe tot corpul, după care bătăuşii loveau cu cizmele trupul însângerat; i-a fost fracturat maxilarul. (va urma)

Notă: Informaţiile sunt preluate, selectiv, din tabelul publicat pe site Procesul comunismului – Colecţii – Cicerone Ioniţoiu.  Vol. 8: Dicţionar P-Q, prefaţă de Alex Ştefănescu; lucrare revizuită de Filip Lucian Iorga, Editura Maşina de scris, 2006

Articolul precedentNoi contribuții la incompatibilitatea consilierului Vasiloiu
Articolul următorPrefectul de Neamț rămâne cu permisul în buzunar