0:00

Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XXVIII), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* PETCU, Nicolae S. Născut la 27 noiembrie 1928, în comuna Ploştina, Motru – Gorj. Redăm, în continuare, fragmente dintr-o mărturie-document a sa: “În anul 1959, pe 9 mai, am fost arestat şi dus la securitatea din Târgu-Neamţ […] La acea dată făceam parte dintr-un grup de 3 persoane: Peiu Gheorghe, fărăocupaţie, Cornea Mihai din Humuleşti – Neamţ, tot fără ocupaţie, ambii fiind daţi afară din servicii, [şi Nicolae Petcu; n.n.]. La securitate, am fost anchetat de căpitanul Ciobanu Gheorghe, din zona Olteniţei. A doua zi am fost duşi la regiunea Bacău, unde am fost anchetaţi de căpitanul Popa, fiind acuzaţi de răspândire de manifeste concepute de noi, contra ordinii sociale. Manifestele îndemnau populaţia să nu se lase dusă în eroare de politica mincinoasă a comuniştilor, să nu treacă la întovărăşiri, care nu sunt decât un fel de colhozuri, să nu dea cotele şi să se opună, prin toate forţele, comunismului. La Bacău am fost anchetaţi 6 luni, după care am fost judecaţi de Tribunalul Militar Iaşi. Am fost condamnat la 6 ani, ceilalţi la 8 şi 9 ani, din care am făcut 5 ani de închisoare. În timpul anchetei, am fost bătuţi sălbatic, urmele păstrându-se şi astăzi. [În urma bătăilor; n.n.] unul dintre colegii mei s-a îmbolnăvit de epilepsie. După judecată, am fost transferaţi la Jilava”. De la Jilava, Nicolae S. Petcu a fost transferat la Gherla, apoi în lagărul de muncă forţată de la Salcia-Stoeneşti, unde a fost lovit cu un par în cap, de către plutonierul-major  Tătaru. În urma loviturii, Petcu a fost internat, tot în regim de detenţie, la Hârşova, Constanţa şi Văcăreşti. În cele din urmă, a ajuns din nou la Jilava, de unde a fost eliberat, în aprilie 1964.

* PETRESCU, Nicolae. Absolvent al Liceului-internat din Iaşi. Membru al Mişcării de Rezistenţă a Tineretului Român, înfiinţate de Ion-Alexandru Renescu, la Piatra-Neamţ, în 1948. Nicolae Petrescu era şeful ramurii de la Iaşi a acestei organizaţii. Aflând de arestarea lui George Nezelschi, a plecat la Constanţa, în iunie 1949, şi a stat ascuns, până în august, când a fost arestat. Anchetat cu brutalitate, alături de ceilalţi membri ai grupului, bătut de Pandele, şef de Securitate, şi adjuncţii acestuia, Vasile Dascălu, Lică Kaufman şi Chiper Leferman. Condamnat, în urma unui proces înscenat la Tribunalul Militar Iaşi, prin sentinţa 932/5.08.1951, semnată de maiorul Gavrilaş, la 6 ani de închisoare. Detenţia la Jilava, Gherla şi în lagăre de muncă forţată. După eliberare, a reuşit, după mari greutăţi, să îşi termine facultatea şi să devină profesor.

* PETRESCU-OŢEL, Aspazia. Fiică de învăţător. Refugiată de la Cernăuţi, în comuna Susag-Bârsana, de pe valea râului Sebeş. Studentă la Facultatea de Litere de la Cluj – Sibiu. Arestată la 9 iulie 1948, în lotul membrilor Centrului Studenţesc Legionar. Judecată în martie 1949 şi condamnată la 14 ani de închisoare. Detenţia la Mislea, Miercurea-Ciuc şi Dumbrăveni. A avut peste tot o atitudine demnă şi şi-a ajutat colegele de suferinţă. Este condamnată la 10 ani, apoi i se prelungeşte condamnarea cu 4 ani, până în 1962., când se eliberează şi se stabileşte la Roman, unde se va căsători cu Alexandru Petrescu, fost profesor de contabilitate, la Liceul Comercial din localitate. S-a pensionat de pe un post de contabil (1980). A debutat în timpul liceului. A colaborat: „Puncte cardinale”, „Permanenţe”, „Gândirea”, „Cronica Romaşcană”, „Rost” ş. a.Scrieri: „Crucea de la Miercurea Ciuc şi Paraclisul «Naşterii Maicii Domnului» de la Mislea”, B., 2001. Este autoarea valoroasei lucrări “Strigat-am către Tine, Doamne… (Ed. Fundaţiei Culturale Buna Vestire, Bucureşti, 2000).

* PETRINA, Dumitru. Ţăran din comuna Butea, de lângă Roman (în lunca Siretului). Arestat pentru participare la confruntarea cu securiştii care veniseră în comună, la 6 august 1949, cu o tanchetă, pentru a-l aresta pe preotul greco-catolic, Gheorghe Peţ. Aprox. 3000 de ţărani din comună săriseră, la bătaia clopotului bisericii, pentru a-şi apăra preotul. Dintr-un avion fuseseră aruncate petarde, în încercarea de a intimida oamenii, în timp ce tunurile înconjuraseră comuna şi fuseseră aşezate în poziţie de tragere. Securitatea a operat numeroase arestări. Vezi şi Peţ, Gheorghe.

* PETRINA, Ioan. Ţăran din comuna Butea. Arestat în 1949, împreună cu preotul Gheorghe Peţ. Torturat şi condamnat.

* PETRINCA, Justinia Ioan. Născut în 1934, la Tătăraşi – Iaşi. Intrat în călugărie în 1949, la Mănăstirea Nechit – Neamţ. Ieromonah. Arestat şi deţinut între 1955 şi 1956, pentru că refuzase să părăsească mănăstirea. Rearestat în 1967. Ulterior, s-a stabilit la Mănăstirea Văratec.

Notă: Informaţiile sunt preluate, selectiv, din tabelul publicat pe site Procesul comunismului – Colecţii – Cicerone Ioniţoiu.  Vol. 8: Dicţionar P-Q, prefaţă de Alex Ştefănescu; lucrare revizuită de Filip Lucian Iorga, Editura Maşina de scris, 2006.

Articolul precedentGunoaiele județului nu pot trece de consilierii județeni
Articolul următorTichete sociale și în 2014