0:00

Gunoaiele județului nu pot trece de consilierii județeni, ZCH NEWS - sursa ta de informații
• căutarea operatorului pentru depozitul de la Girov s-a împotmolit pentru că PSD, PDL și PP-DD n-au fost de acord cu caietul de sarcini

Proiectul privind procedura de începere a licitației pentru predarea depozitului de deșeuri de la Girov către un operator a fost respins de majoritatea PSd, PDL și PP-DD din Consiliul Județean. Parte a procedurilor din proiectul cu finanțare europeană ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Neamț”, începerea demersurilor pentru organizarea licitației a înregistrat un scor de 12 voturi pentru și 21 împotrivă.
Președintele Culiță Tărâță a cerut consilierilor care au respins proiectul de hotărâre să motiveze de ce l-au respins, mai ales că există riscul ca bugetul județului să rămână păgubit din cauza corecțiilor financiare cerute de autoritatea de administrare a fondului de mediu, dacă proiectul nu respectă procedurile impuse de Uniunea Europeană. Mai mult, județul Neamț riscă să nu mai aibă unde să-și depună deșeurile, pentru că vechile gropi de gunoi au fost deja închise, tocmai în ideea că depozitul de la Girov va intra în funcțiune din ianuarie 2014. Culiță Tărâță crede că respingerea proiectului care privea aprobarea caietului de sarcini pentru intrarea în licitație are în spate interese personale.
”Aș dori ca aceia care au votat împotrivă să menționeze motivul. Pentru că este un proiect european și, dacă există vreo abatere, acest lucru trebuie spus. Care e neconcordanța în privința caietului de sarcini? La sfârșit, vor veni corecții. Știți cum a fost și cu corecțiile financiare de la Apa Serv. O să vină vremea când nu o să aibă cine prelua deșeurile. Eu știu că sunt interese. Hai să fim sinceri, PDL, PSD și PP-DD, ați votat împotrivă. Ar trebui motivat, poate e vreo greșeală și trebuie corectată”, a spus șeful CJ Neamț.
Liderul de echipă care supervizează proiectul și managerul de proiect au explicat care sunt riscurile neaprobării caietului de sarcini al licitației care să desemneze operatorul specializat pentru depozitul de deșeuri de la Girov, dar consilierii județeni nu au înțeles (sau n-au vrut să priceapă) care sunt riscurile. Nici președintele Culiță Tărâță nu a reușit să-i facă să înțeleagă importanța acestui proiect pentru județul Neamț: ”Consilierii PDL, PSD și PP-DD să înțeleg că își asumă răspunderea vizavi de compromiterea proiectului. Eu am înțeles că Arsene a dat dispoziție să nu se voteze, însă tot ce vine acum de la București vine cu repercusiuni asupra hotărârilor anterioare, iar acest lucru va atrage după sine consecințe materiale”.
”Votul negativ va provoca pierderi la bugetul județului. Vor fi cheltuieli pentru conservare dacă depozitul nu va fi predat unui operator”, a spus și consilierul Gabriel Farcaș.
Scandalul iscat pe acest subiect a produs și reacții sentimentale gen ”mea culpa”. Consilierul PNL Gabriel Vișan, președinte Eco Neamț, forul care supervizează totul în proiectul ”Sistem Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț”, a fost dispus chiar să renunțe la funcția deținută, în speranța că respectivul depozit va fi, totuși, dat în exploatare la termenul stabilit: ”Domnule președinte, cred că problema sunt eu. Dacă eu sunt problema și faptul că sunt președinte la Eco Neamț…”
Președintele Tărâță l-a asigurat că el nu are nicio vină: ”Nu există așa ceva! Dumneata nu ești și nu ai nicio problemă și nicio treabă. E vorba de bani. Caietul de sarcini nu are nicio abatere. În spate sunt interese personale. Cine o să facă managementul gunoiului în județ o să vină cu Arsene și cu PSD și o să bată din poartă în poartă să ceară voturi. Veți vedea!”
Adepții respingerii proiectului au găsit tot felul de scuze în privința caietului de sarcini. Miron Radu Tudorel, priceput inclusiv la ingineria gunoiului, a spus că acest caiet de sarcini conține inadvertențe gen obiecte ascuțite care ar putea perfora membrana ”gropii de gunoi”. A scăpat din vedere că la depozitul de la Girov ajung gunoaiele gata sortate la stația de sortare de la Cordun, parte integrantă a aceluiași proiect european de management integrat al deșeurilor. Sau poate n-a știut.
(I.C.)

Gunoaiele județului nu pot trece de consilierii județeni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Gunoaiele județului nu pot trece de consilierii județeni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Gunoaiele județului nu pot trece de consilierii județeni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentCele mai frumoase poezii româneşti: În seara de Crăciun
Articolul următorVictime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XXVIII)