inchisoare comunista

* MAGDALENA, Constantin I. Născut la 15 martie 1940, în Roznov. Arestat. Condamnat la 2 ani închisoare, pentru uneltire contra ordinii sociale.

* MAJOR, Ioan. Arestat. Condamnat la închisoare.

* MANCAŞ, Ion V. Din Dragomireşti. Ţăran. Arestat. Judecat cu lotul organizaţiei Frontul Patriei. Condamnat la închisoare, în 1953, pentru omisiune de denunţ.

* MANEA, Mihai S. Născut la 30 august 1894, în Bârgăuani. Din oraşul Piatra-Neamţ. Avocat. Arestat în primăvara anului 1959, pentru discuţii duşmănoase, comentarii nefavorabile la adresa regimului comunist şi elogii aduse lumii occidentale. Torturat în timpul anchetei la Securitatea Bacău. Judecat cu lotul Vladimir Ghica, într-un proces al intelectualilor din Moldova (concomitent cu un proces similar al intelectualilor din Muntenia, cu Constantin Noica, Dinu Pilat ş.a.). Condamnat la 22 de ani închisoare. Prin Decizia 1334/10 mai 1995, Curtea Supremă a clasat cazul iar condamnaţii, marea majoritate decedaţi, au fost achitaţi. În mod greşit au fost condamnaţi fiindcă discuţiile şi comentariile făcute prin conţinutul lor concret nu erau apte să producă o stare potenţială de real pericol pentru securitatea statului.

* MANOLIU, Gheorghe. Născut la 21 mai 1888, în Piatra Neamţ. General al diviziei Vânători de Munte, comandantul Corpului de Armată 4, Iaşi. A înălţat drapelul românesc la Stalingrad provocând antipatia comandanţilor germani. Recunoscut pentru omenia sa, a hrănit copiii şi bătrânii din zonele înfometate ale Rusiei de la cazanul trupei. Decorat cu ordinul Mihai Viteazu şi Crucea de Fier. Arestat în 1952, împreună cu soţia (Otilia). Condamnaţi la închisoare. El a fost închis la penitenciarul Jilava, iar soţia la Ghencea. Eliberaţi în 1954.

* MARCOCI, Isar. Călugăr la Schitul Durău (Neamţ). Arestat în septembrie 1949. Judecat cu lotul Gărzile Decebal. Condamnat la închisoare. Detenţia la penitenciarele Jilava şi Gherla.

* MARCOCI, Nicolae. Arestat în 1948. Judecat cu lotul legionar Iaşi. Detenţia la penitenciarele Suceava şi Aiud.

* MARIA, Lulu. Funcţionar. Arestat în septembrie 1949, ca membru al organizaţiei Gărzile Decebal. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi. O parte din detenţie la penitenciarele Iaşi şi Gherla.

* MARIAN, Dumitru. Născut în 1922, în satul Căciulaţi, comuna Secuieni. Ţăran. Tatăl a 6 copii. Arestat în 1961, pentru că a însămânţat terenul (0,64 hectare de pământ) ce-i fusese luat de colectivă cu forţa. Bătut în timpul anchetei la Securitatea Bacău. Condamnat de Tribunalul Regional Bacău la 6 luni închisoare.

* MARIN, Lulu., Din Piatra Neamţ. Funcţionar. Arestat de Securitate în septembrie 1949. Judecat cu lotul organizaţiei Gărzile Decebal. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi.

* MARTINAŞ, Ion. Din Gherăieşti. Preot romano-catolic. Arestat în 1950. Detenţia la penitenciarul Jilava şi lagărul Poarta Albă.

* MARTINESCU, Petre. Din Piatra-Neamţ. Preot catolic. Arestat în 1951. Condamnat la 10 ani închisoare, pentru convingerile religioase.

* MATEI, Gheorghe. Din satul Roşiori, comuna Dulceşti. Arestat în 1949. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi.

* MATEI, Ion Gh. Elev. Arestat în 1948. Judecat cu lotul FDC Neamţ. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi. O parte din detenţie la penitenciarele Suceava şi Târgşor.

* MATEI, Ion I. Arestat. Condamnat la închisoare