0:00

Drumul Hanu Ancuței – Girov, gata modernizat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Consiliul Județean a încheiat proiectul de reabilitare a celor 27 de km

* ”E o mare bucurie că se încheie un proiect care are rolul bine determinat în infrastructura județului nostru, dar se leagă și de alte județe”, a declarat președintele Culiță Tărâță

* pentru reabilitare și modernizare, s-au investit peste 30 milioane de lei, din care 24 a fost finanțare nerambursabilă

27 de km din drumul județean DH 208G, care leagă Hanu Ancuței de Girov, au fost reabilitați și modernizați printr-un proiect al Consiliului Județean, inclusiv cu finanțare europeană prin programul operațional specific. CJ Neamț a anunțat ieri finalizarea lucrărilor și a proiectului. ”E o mare bucurie că se încheie un proiect care are un rol bine determinat în infrastructura județului, dar se leagă și de alte județe întrucât asigură legătura cu DN2, E85 și Piatra Neamț. M-aș ruga bunului Dumnezeu să fie toate drumurile – comunale, județene, naționale – să fie executate calitativ așa cum este acesta”, a declarat președintele Culiță Tărâță.

Cu 30.127.411,77 lei, la cât s-a ridicat valoarea totală a proiectului (24,22 milioane de lei asigurate prin POR 2007-2013), pe drumul județean 208G s-au făcut 27,013 km de drum reabilitat și modernizat, 25 km de pistă pentru bicicliști, reparații și asfaltări pe podurile existente, acostamente, șanțuri din pământ și betonate, podețe tubulare pentru scurgerea apei, ziduri de sprijin, 26 de drumuri laterale amenajate, 15 podețe trasversale lărgite, plus semnalizarea rutieră corespunzătoare (cu indicatoare, borne kilometrice și marcajele rutiere necesare). Proiectul a fost demarat în 2011, iar principalul său scop a fost ”îmbunătățirea accesibilității regiunii nord-est spre și în interiorul țării” și, pe termen mediu, ”va duce la creșterea  fluxurilor de capital și a mobilităţii forţei de muncă”. Asta pe plan regional. În plan local, modernizarea reduce timpul de transport pe drumul județean care, printre altele, traversează localităţile Tupilaţi, Războieni, Dragomireşti, Ştefan Cel Mare. În plus, fluidizează traficul de ruta Târgu Neamț – Totoiești (DJ 155I) și, în principiu, ”conduce la creşterea confortului şi a siguranţei circulaţiei pentru toţi participanţii la trafic”. ”Sper ca din 2014 să accesăm și alte proiecte pentru dezvoltarea localităților din Neamț. Target-ul meu este ca fiecare localitate din județ să atragă măcar 4-5 milioane de euro fonduri în perioada următoare. Sunt posibilități reale, totul depinde de noi, de cum ne organizăm, de cum reușim să închegăm echipa, din oameni profesioniști. Pentru că și aici meritul nu este al meu, ca președinte, ci al echipei de proiect, care a muncit pentru realizarea și implementarea acestui proiect. Țin să mulțumesc pe această cale celor care s-au ocupat de acest proiect care, iată, s-a dus la bun sfârșit, cu rezultate benefice pentru județul nostru”, a adăugat Culiță Tărâță.

Zebra din deal, traversare cu aprobările în regulă

O discuție a suscitat trecerea de pietoni de pe DJ 208G, aflată în deal (sau vale, depinde cum privești drumul). Prezența ei exact acolo a fost explicată de Doru Conachi, managerul de proiect: ”Face parte din proiectul pe care inclusiv Autoritatea Rutieră Română l-a avizat. Explicațiile tehnice și logice se regăsesc în lege și se referă la normele de circulație pentru bicicliști. În momentul în care pista pentru bicicliști se schimbă, de pe o parte pe alta a drumului, biciclistul trebuie să aibă pe unde traversa, nu-i așa? Traversează pe trecere, pe lângă bicicletă, deci are calitate de pieton. Noi nu am făcut altceva decât să respectăm proiectul, inclusiv pe partea de siguranță rutieră pentru bicicliști”.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentVictime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XIX)
Articolul următor2014, fără bonusuri și tichete de masă