0:00

Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XIV), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* GHERONTIE, Puiu. Născut în 1933. Părinţi adoptivi (Puiu Ilie, din comuna Todiraşi). Călugăr la Mănăstirea Neamţ. Arestat în 1959, împreună cu mai mulţi călugări şi fraţi, de la mănăstire, şi dus la muncă silnică la Iaşi. După trei săptămâni (perioadă în care a fost tuns, ras, batjocorit şi bătut) a reuşit să fugă de sub pază. Prins şi bătut din nou cu bestialitate. Condamnat la 15 ani muncă silnică, pentru evadare şi agresarea organelor de miliţie cu tentativă de omor. Detenţia în lagărul Periprava, la tăiat stuf. După trei luni, a reuşit din nou să evadeze. De data aceasta nu a mai fost prins şi s-a ascuns într-o grotă aflată sub crucea de pe vârful Caraiman. În această grotă şi-a construit un mic altar, în faţa căruia şi-a petrecut în rugăciune cea mai mare parte a timpului din următorii 10 ani. În 1989 a fost uns preot la Mănăstirea Cetăţuia. În 1992 a paralizat în urma unui accident vascular cerebral. Imediat după recuperare, împreună cu cinci călugări şi cinci fraţi, s-a întors la grota de pe Caraiman şi a început să ridice o mănăstire.

* GHIMICESCU, Eugen I. Născut în 1917, în Roman. Absolvent al Academiei Comerciale. Membru în comitetul de conducere al organizaţiei TUNŢ Participant activ la manifestaţiile de la 8 noiembrie 1945 şi 10 mai 1946. A sprijinit grupul anticomunist ascuns în Pădurea Craiului. Arestat la 5 septembrie 1947. Condamnat, la 6 februarie 1948, la 6 luni închisoare. Rearestat la scurt timp după eliberare. Torturat în timpul anchetei. Judecat cu unul din loturile legate de mişcarea de rezistenţă Pop “Bujoi”. Condamnat la 7 ani închisoare. A murit la scurt timp după eliberare, din cauza condiţiilor de exterminare la care fusese supus.

* GHINGOLD, Paul. Din Piatra Neamţ. Arestat. Condamnat la închisoare, ca sionist, în 1949. Detenţia la penitenciarele Jilava şi Caransebeş. Eliberat în 1954.

* GIUNCONIU. Din Roman. Membru în organizaţia de tineret PNŢ Arestat în 1948. Detenţia la penitenciarele Piteşti şi Gherla, unde a cunoscut ororile procesului de reeducare.

* GIURCOIU, Mihai. Din Roman. Elev. Arestat în 1948. Judecat împreună cu 39 de tineri în lotul FDC Roman. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi.

* GLIGOROV, Leontina. Născută la 29 mai 1938, în Ţibucani. Domiciliu obligatoriu în Bărăgan, de la 18 iunie 1951.

* GORE, Eugen. Din Roman. Arestat. Condamnat la închisoare, pentru uneltire contra ordinii sociale.

* GORGOS, Gheorghe. Elev. Arestat în 1948. Condamnat la închisoare. Detenţia la penitenciarele Suceava, Târgşor şi, din decembrie 1950, a fost dus la Gherla.

* GORGOS , HRIB, Aurica. Născută la 3 octombrie 1923. Din Ştefan cel Mare. Casnică. Membră a organizaţiei “Frontul Patriei”. A răspândit manifeste anticomuniste. Iată conţinutul unuia dintre ele: “Tatăl nostru cel din Moscova,/Prăbuşească-se împărăţia ta,/Facă-se voia ta/Precum în Germania/Aşa şi în Rusia. /Pâinea noastră cea de un sfert pe săptămână,/Dă-ne-o nouă astăzi şi-n fiecare zi,/Şi ne iartă nouă condiţiile de armistiţiu,/Precum şi noi iertăm jafurile voastre./Şi nu ne duce pe noi în ispită/De a mai trece odată Nistrul/Şi ne izbăveşte de prietenia cu Rusia sovietică./Amin!” Arestată la 17 iunie 1951. Torturată în timpul anchetelor, un an şi 6 luni, la Securitatea Bacău şi Iaşi. Condamnată de Tribunalul Militar Iaşi la 25 de ani muncă silnică. Detenţia la penitenciarele Jilava, Mislea, Miercurea Ciuc şi Arad. Graţiată în 1964 cu Decretul 411.

* GOTCU, Stelian A. Născut la 26 martie 1907. Din Ion Creangă. Dactilograf. Arestat în 1951. A murit în timpul detenţiei în lagărele de la Canal, la 2 februarie 1953.

* GOŢA, Petru. Arestat. Condamnat la închisoare.

* GRĂDINARU, Nicolae. Membru al organizaţiei “Frontul Patriei”. Arestat. Condamnat la închisoare.

Articolul precedentVa egala Paul Tablan scorul după 60 de zile?
Articolul următorLiga a III-a, etapa a III-a