Paul Tablan

Numit interimar la comanda poliției nemțene în mai 2011, la 37 de ani neîmpliniți (după interimatul de 6 luni al lui Dorel Manole), comisarul șef Paul Tablan a avut de luptat în principal pentru restabilirea respectului profesional și a imaginii poliției, ambele distruse de Aurelian Vasea Șoric. Deși confirmat în funcție prin concurs, nu a avut parte de liniște. Ambițiile, intrigile și jocurile politice l-au urmărit pas cu pas de-a lungul anului trecut. S-au făcut presiuni enorme pentru a-l determina să plece singur, dar a rezistat. Popularitatea de care se bucură în rândul polițiștilor nemțeni este una rar întâlnită. Mai mult, întreaga comunitate l-a perceput ca un personaj valabil, serios. Spre disperarea rivalilor și păpușarilor politici a gestionat impecabil episodul cu tentativa de atentat cu bombă împotriva lui Bogdan Mararu. Nu la fel s-a întâmplat în cazul jefuirii mașinii Poștei.

Miercuri, 11 septembrie, a fost convocat la București și i s-a adus la cunoștință ordinul ministrului de interne privind delegarea pentru o perioadă de 60 de zile la comanda poliției ilfovene, ca urmare a propunerii înaintate de chestorului șef Petre Tobă, inspectorul general al IGPR. Reglementările specifice în vigoare permit o astfel de decizie fără acordul polițistului.

Surpriza a fost una de proporții în condițiile în care rezultatele profesionale ale polițiștilor nemțeni pe linie de crimă organizată și evaziune fiscală sunt de luat în seamă. De altfel, la București, a fost lăudat și felicitat în acest sens, urându-i-se să obțină rezultate comparabile și la Ilfov. În doar 60 de zile! Ce nu s-a spus pe față este că la ora actuală polițiștii nemțeni instrumentează aproape „de capul lor” încă un set de dosare grele, complicate, care riscă să producă tulburări grave în mediile infracționale asociate grupărilor politice de orice culoare.

„Sunt în drum spre Ilfov. Nu am dat şi nu voi da declaraţii de presă sau interviuri. Există un comunicat oficial. Cine vorbeşte în numele meu o face pe propria răspundere”, a declarat fostul şef al IPJ Neamţ. Ce va face Tablan după surghiunul la Ilfov, județ considerat un batalion disciplinar pentru oricine deține o funcție de comandă? A declarat că se întoarce acasă, unde îl așteaptă familia, ceea ce nu exclude ca între timp să i se ofere ceva, numai să plece din Neamț. Pentru moment, în condițiile în care nimeni nu crede o boabă din povestea oficială, marii jucători politico-economici din județ preferă discreția sau declarații de genul „Nu pun eu șeful poliției!” De miercuri dimineață, în rândul apropiaților săi a început să circule și o replică plină de tâlc, anume că Tablan va egala scorul după scurgerea celor 60 de zile. (Z.C.H.)