Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (IX), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* CREŢU, Gheorghe. Cântăreţ la biserica greco-catolică din Dămuc – Neamţ. Arestat în 1949, pentru că a refuzat să treacă la ortodoxie.

* CREŢULESCU, Lidia. Din Piatra Neamţ. Studentă la Iaşi. Arestată la 15 mai 1948. Condamnată. A trecut prin penitenciarele Suceava, Jilava şi Mislea.

* CREŢULESCU, Nicolae-Nichi. Din Piatra Neamţ. Student. Arestat în mai 1948, la Bucureşti. Condamnat de Tribunalul Militar Iaşi. În 1961 se afla în lagărul de la Periprava.

* CRISTEA, Maria. Din Neamţ. Condamnată.

* CURPĂNARU, Gheorghe. Din Neamţ. Condamnat. A trecut prin lagărul de la Peninsula.

* DABIJA, Benedict-Ben. Născut la Piatra Neamţ. Student la Institutul Dramatic, considerat un viitor actor cu reale calităţi. A fost denunţat de un coleg ca având opinii ostile regimului. Arestat în 1949 şi supus unor anchete dure la Securitatea Bucureşti. Condamnat. O parte din detenţie a executat-o la penitenciarul Jilava. A murit la scurt timp după eliberare, din cauza suferinţelor îndurate în penitenciare.

* DAICIU, Napoleon C. Născut la 8 februarie 1927, la Roman. Mecanic. Arestat la 24 mai 1949. Mort la 9 august 1952, în detenţie.

* DAN, Sergiu. Născut la 29 decembrie 1903, în Piatra Neamţ. A absolvit

Academia Comercială, dar s-a ocupat mai mult de literatură. Este cunoscut mai ales ca romancier şi traducător, dar s-a manifestat şi ca publicist. Arestat. Condamnat. A trecut prin penitenciarele Jilava şi Aiud.

* DANCIU, Napoleon C. Născut la 8 noiembrie 1927, în Roman. Mecanic. Arestat la 14 iunie 1949 pentru propagandă contra clasei muncitoare. A murit la 9 august 1952, în închisoare.

* DANIELESCU, Dan. Din satul Gârcina. Preot. Arestat între 1949 şi 1951, pentru că i s-a găsit la domiciliu o armă.

* DANIELESCU, Valeriu. Arestat. Condamnat în 1949. A murit din cauza torturilor suportate în detenţie.

* DANIELESCU, Valeriu. Elev. Arestat la 3 februarie 1948, în urma unei înscenări a Securităţii. Condamnat la 2 ani închisoare. A trecut prin penitenciarul Târgşor.

* DANILIUC, Dumitra. Din Piatra Neamţ. Arestată. Condamnată.

* DARIE, Gheorghe T. Născut la 11 mai 1890, în Bârgăoani. Arestat după revolta ţăranilor din Bârgăoani (25 iunie 1950), declanşată de încercarea de colectivizare a zonei. Satul a fost înconjurat în timpul nopţii şi s-au făcut arestări. Judecat foarte repede pentru a folosi ca exemplu şi ţăranilor din satele vecine în caz că aveau de gând să se opună colectivizării. Condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la 10 ani închisoare. A murit la penitenciarul Gherla, la 21 aprilie 1953.

* DASCĂLU, Nicolae. Din satul Davideni, comuna Ţibucani. Ţăran. Arestat. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi, pentru uneltire contra ordinii sociale.

* DASCĂLU, Veronica. Din satul Davideni, comuna Ţibucani. Ţărancă. Arestată de Securitatea Bacău şi torturată în timpul anchetei. Condamnată la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi, în 1950.

* DAVID, Jenică. Din Neamţ. Arestat. Condamnat.

* DAVID, Mihai. Din Neamţ. Arestat. Condamnat.

* DAVIDESCU, Ovidiu. Arestat în mai 1948 cu lotul Centrului studenţesc legionar Neamţ şi torturat în timpul anchetei la Securitate. Condamnat la închisoare (sentinţa 307/1949). A trecut prin penitenciarul Suceava.

* DĂNĂILĂ, Vasile T. Născut la 5 octombrie 1887, în satul Vameş, comuna Piscu, Galaţi. Din Piatra Neamţ. Cizmar. Fost membru al PSD-Titel Petrescu. Arestat la 15 august 1952. Condamnat la muncă silnică. A murit la 16 decembrie 1952, în lagărul Peninsula.

* DĂNILĂ, Sebastian C. Născut la 17 februarie 1929, în Poenari. Elev. Arestat la 10 ianuarie 1949 pentru uneltire contra ordinii sociale. Condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la 10 ani muncă silnică. A murit la 8 mai 1956, în penitenciarul Aiud.

Articolul precedentTestamentul politic al lui Mihai Eminescu (IX)
Articolul următorÎnaintări în grad la jandarmi şi pompieri